'Terra de músics', l'homenatge audiovisual a grups i orquestres que 'ens van fer ballar'

La projecció a la sala Francesc Tarafa comptarà amb l'actuació posterior a càrrec de membres de Tellen's i Gèisers, dos grups recordats de la dècada dels 60

Cultura

Part de la junta d'Amics de la Ciutat, amb Abarca i Argila
Part de la junta d'Amics de la Ciutat, amb Abarca i Argila | M. E.

El Casino esdevenia l'escenari idoni, dimarts, per presentar el documental Terra de músics, en què Francesc Abarca ha recollit la història de les orquestres i els "conjunts" de Granollers que van passar per l'espai del carrer Vinyamata, així com per la desapareguda Unió Lliberal de la carretera o pel cinema Astòria, entre altres sales de ball de l'època. De fet, el documental repassa els músics de la ciutat, des d'un primer document trobat de 1790 i fins a finals de la dècada dels 60.

Després de més de 3 anys de treball d'Abarca en recopilar documents i gravacions, Terra de músics s'estrenarà diumenge (19.30 h) a la sala Francesc Tarafa, en un acte organitzat per Amics de la Ciutat, que vol ser un "homenatge que faig als músics de Granollers, a tots els que ens van fer ballar", exclamava l'autor. Abarca, però, lamentava que no ha pogut fer sortir tots els grups perquè "el documental se n'anava a les 2 hores i mitja. He hagut de retallar molt perquè no es fes pesat", explica, i indica que la projecció durarà 74 minuts.

De fet, Abarca ha recollit "coses escampades per diferents arxius", públics i privats, amb 44 fragments musicals i entrevistes pròpies a noms com el desaparegut trompetista Salvador Borràs i Josep Arenas, que van formar part de l'Orquestra Selecció. El documental també incorpora entrevistes més antigues, com les cedides pel cineasta Josep Rovira, que recullen les converses d'Olga Pey amb Ventura Garcia i Amador Garrell. També recull la història de músics que van formar part de diferents orquestres, com Lluís Pey, que va ser a la fundació de la Selecció, Pla Pey i Iberia.

La projecció del documental, diumenge (19.30 h) a la Sala Tarafa, es clourà amb l'actuació conjunta de tres membres del grup Tellen's i un dels Gèisers, bandes mítiques dels 60 a la ciutat, que es van fer un darrer concert conjunt ara fa 7 anys al Teatre Auditori. "Vam començar amb 16 anys i ara en tenim 76 i encara quedem per tocar", explicava Miquel Argila, bateria de Tellen's.

Edicions locals