El MAC recupera la presencialitat i ocuparà 3.000 m2 en cinc espais de Roca Umbert

La 23a edició del Mercat de l'Audiovisual de Catalunya aplegarà més de 70 ponents en 34 sessions programades, a més de la fira del sector

Societat

El Mercat de l'Audiovisual de Catalunya (MAC), que se celebrarà dimecres a Roca Umbert, recupera del tot la presencialitat, després que l'any passat encara hagués de limitar aforaments i compaginar als actes in situ amb la virtualitat. Amb tot, les persones que no puguin desplaçar-s'hi continuaran mantenint la possibilitat de seguir les conferències per streaming, "tenint en compte que, cada vegada més, molts esdeveniments tenen més seguiments en streaming que a la sala", reconeixia el director del MAC, Josep M. Codina. L'any passat més de 1.500 persones es van connectar durant la jornada del MAC.

En aquesta 23a edició el MAC pren més embranzida amb més superfície –ocuparà un total de 3.000 metres quadrats de cinc espais amb activitat simultània– i  pressupost –gràcies a la millora dels ingressos d'enguany i, sobretot, a l'increment de les aportacions de la Diputació i la Generalitat, explicava Codina–. Enguany, el MAC té un pressupost anual de 160.000 euros, dels quals 82.000 es destinen al dia del certamen.

El certament inclourà enguany 34 sessions i més de 70 ponents, que es podran seguir a la Nau B1 –que acollirà la segona trobada de podcàsting–, el plató gran de VOTV al Centre Audiovisual, la sala d'actes de la Biblioteca Roca Umbert i la nau Dents de Serra, que novament acollirà la Fira MAC, amb 11 espais expositius, 22 empreses i 10 entitats participants.

Els temes rellevants

Entre els temes que vertebraran el programa d'enguany, hi ha la llei de la Comunicació Audiovisual de Catalunya, que tindrà una sessió d'anàlisi. Precisament, en el marc de la presentació del MAC dimecres, el director general de Mitjans de la Generalitat, Jordi del Río, en destacava les virtuts "més enllà del soroll polític que ha generat", deia. Així, assegurava que s'ha aconseguit més finançament per a les produccions catalanes, a més del 6% de quota en català a les plataformes, i el reconeixement de la llengua de signes en català. Amb tot, assegurava que "cal estar vigilants".

El MAC també tractarà, tal com destacava el conseller delegat de la XAL, Marc Melillas, el model de negoci de les OTT –de lliure transmissió a través d'internet– i com la Xarxa avança cap a la nova OTT dels mitjans locals, "que serà una realitat abans de finals d'any", assegurava. També es tractarà sobre el metavers, nous formats publicitaris audiovisuals i nous nínxols d'ocupació per a periodistes, així com hi haurà una taula rodona amb dones cineastes, moderada per la presidenta de l'Acadèmia de Cinema Català, Judith Colell. "El MAC és més necessari que mai, en un sector molt canviant", concloïa l'alcaldessa.

El fòrum de podcasters

Enguany torna, en la seva segona edició, una de les noves grans apostes del MAC, la Trobada de Podcàsting a Catalunya, una cita amb programa propi i una desena de sessions i la presència d'alguns dels protagonistes més destacats d'aquest format i també del món radiofònic. La jornada serà inaugurada pel periodista i director i presentador del programa Carne Cruda, Javier Gallego. També hi participaran el periodista i guionista Jordi Évole, que parlarà de la seva experiència en el podcast Los días contados, que va emprendre en el confinament, i el politòleg Pablo Iglesias, a través d'una connexió en streaming amb l'enregistrament en directe del podcast La Base. De fet, el director de l'Observatori de la Ràdio a Catalunya, Josep M. Martí, assegurava que "l'impuls del consum d'àudio té a veure amb el paper que hi han pres actors, periodistes i polítics".

L'oferta de la trobada es completarà amb una vintena de ponents de companyies com Prisa Radio, Ivoox, Podimo, Podium i molts podcasts d'èxit.

La cloenda i els premis

El MAC es clourà amb l'acte de lliurament dels Premis de la Comunicació Local 2022, en una gala que es vol fer a l'exterior de Roca Umbert. Aquests reconeixements a la creativitat i trajectòria dels mitjans audiovisuals de proximitat tenen set categories: televisió, ràdio, digital, continguts de vídeo, àudio, multimèdia i trajectòria professional –precisament Jordi Évole, qui també participarà al MAC com a ponent, rebrà aquest guardó. VOTV també està nominada a dues categories.

D'altra banda, pel que fa a premis, el MAC també acull el 10è Concurs de Guió de Projectes Transmèdia, i la quarta edició del Premi MAC-Fantàstik Granollers.

L'assistència al MAC és gratuïta o només cal inscriure's al web audiovisualmac.cat, en el qual també es pot consultar el programa.

Edicions locals