Cheese Party, un espai propi per als amants del formatge

Una dotzena de parades per comprar i degustar formatges maridats amb una selecció de vins de la DO Alella

Societat, Economia

Lot Fondue, una de les propostes de la Formatgeria del Montseny
Lot Fondue, una de les propostes de la Formatgeria del Montseny

El formatge és un d'aquells productes que també pot entendre's com una menja social. Millor compartit, i millor maridat. Amb vins, música i bona companyia. Per això, en el marc de les Fires i Festes de l'Ascensió, unes dates en què la gent surt al carrer, es diverteix i vol descobrir i tastar diferents propostes –també les gastronòmiques–, enguany tindrà lloc a la plaça de l'Església l'anomenada Cheese Party, una festa del formatge amb una dotzena de paradetes i espais per comprar i degustar diferents tipus de formatges elaborats per productors catalans, i maridats, a més, amb una selecció de vins de qualitat.

"Serà una mostra organitzada amb el sector formatger del país i també per al sector. Una fira en què el protagonisme el tindran els productors formatgers, que introduiran els visitants en la cultura del formatge", apunten els organitzadors: la DO Alella, Enoturisme DO Alella, la Xarxa de Productes de la Terra del Vallès Oriental, Prodeca i Formatge de Pastor.

L'any passat, de fet, l'Ascensió de petit format que es va organitzar com a alternativa a la fira multisectorial a causa de la pandèmia ja va proposar un mercat del vi i el formatge al centre de la ciutat, que va rebre milers de visitants.

L'èxit d'aquella proposta va inspirar la Cheese Party d'enguany. Pel que fa al vi, en les darreres edicions de la fira l'enoturisme també hi ha estat present com una tendència a l'alça en l'elecció de les destinacions turístiques lligades al conreu i el coneixement del vi.

Productors de la comarca

Entre els expositors de la comarca, per exemple, hi haurà la Formatgeria del Montseny, que elabora formatges de llet crua de les seves cabres alpines, que pasturen al parc natural del Montseny. Respectant el seu cicle natural de gestació, a la seva llet s'hi troben des dels sabors tendres i frescos de la primavera fins al gust intens i concentrat dels últims fruits de la tardor.

També hi haurà les propostes de la Formatgeria Mogent, de la Granja Can Bordoi, una petita explotació ramadera de Sant Antoni de Vilamajor. Després d'anys de tradició ramadera, a poc a poc ha anat produint i comercialitzant productes derivats de la llet de vaca, d'ovella i de cabra, com ara formatges, matons i també pastissos, amb l'esperit artesanal après de les generacions més antigues. A més, darrerament la Formatgeria Mogent ha obert una línia de productes ecològics.

La Cheese Party de l'Ascensió, amb una dotzena de productors de proximitat, es podrà trobar divendres i dissabte, d'11 a 20 h, a la plaça de l'Església, un espai cèntric i comercial ideal per combinar un ambient festiu amb la compra i el tast de formatges.

Música en viu

L'activitat s'acompanyarà música en viu, espectacles i altres activitats. Per exemple, divendres, de 12 a 14 h, actuarà a la plaça de l'Església l'escola de música L'Orquestra, i al vespre, de 19.30 a 21 h, Corcs Drum & Organ. Dissabte serà el torn d'Olga Zoet (de 12 a 13.15 h) i del molletà Pele MacLeod (19.30 a 21.30 h). Tots els concerts són organitzats per Q-AM Produccions.

Edicions locals