Bosch negocia amb Barat Alte, de Parets del Vallès, la venda de la fàbrica de Lliçà d'Amunt

La proposta de reindustrialització preveu feina per a 60 dels 187 treballadors que queden actualment a la plantilla

Economia

Bosch negocia amb Barat Alte la venda de la fàbrica de Lliçà d'Amunt
Bosch negocia amb Barat Alte la venda de la fàbrica de Lliçà d'Amunt

L'empresa de components per a l'automòbil Bosch, de Lliçà, que va anunciar el tancament per a mitjans d'aquest any, està negociant amb Barat Alte la venda de les instal·lacions de Lliçà d'Amunt, segons va anunciar dimecres el sindicat UGT. L'assemblea de treballadors ha donat llum verda a aquest projecte de reindustrialització, descartant dues altres propostes que hi havia damunt la taula.

La UGT detalla que la fàbrica de components per a l'automoció passaria a dedicar-se a la producció de components de cabines de lavabos per a trens. Actualment, a Bosch hi treballen 187 persones, i el nou projecte preveu 60 llocs de treball a partir de setembre i fins al 2024. La inversió prevista és d'entre 5 i 6 milions d'euros. El sindicat valora positivament la reindustrialització de la fàbrica malgrat no poder garantir la feina a tota la plantilla actual.

Els treballadors van votar dimecres les tres propostes, de les quals l'opció de Barat Alte va ser la més ben considerada per àmplia majoria. També era l'aposta del comitè d'empresa, explica el secretari general d'UGT a la companyia, Víctor Manuel Ruiz. Els terminis per iniciar la nova activitat, els salaris, el fet de mantenir el conveni laboral del sector del treball i de disposar de comitè d'empresa són els motius que han fet decantar la balança.

Pel que fa al nombre de llocs de treball que es planifiquen amb Barat Alte, des d'UGT apunten que seran 60 noves places que complementaran la plantilla actual que la companyia té a Parets del Vallès. Ruiz admet que "no és el volum de llocs de feina desitjable" per a un total de 187 persones que ara es queden al carrer, però assegura que les altres dues empreses que s'havien postulat encara oferien menys ocupació. La projecció de futur de Barat Alte és un altre dels factors que ha convençut la plantilla.

Ara fa un any, la fàbrica de Bosch a Lliçà donava feina a 336 treballadors. Des que a principis del 2021 la multinacional alemanya va anunciar que marxava, hi ha hagut diverses sortides voluntàries i pactades fins a quedar els 187 empleats actuals. Entre aquests se seleccionarà el personal de la nova activitat de la fàbrica.

Segons la UGT, amb l'aval de l'assemblea de treballadors, ara la pilota retorna a la teulada de la direcció de la fàbrica i de Bosch per posar en marxa amb Barat Alte una auditoria que analitzi detalladament la situació de la planta. Posteriorment, començarà la negociació econòmica per formalitzar la venda.

Negociació oberta

Per la seva banda, Bosch preveu esgotar els terminis per pactar la venda de la planta de Lliçà. Aquest dijous, el president de Bosch a Espanya, Javier González Pareja, ha remarcat que de moment "no s'ha arribat a cap acord". En el marc de la presentació de resultats de la companyia, González Pareja ha dit que la "negociació continua", i ha afirmat que seguiran negociant "fins al 30 de juny". Pel que fa a les xifres de Bosch durant el 2021 a l'estat espanyol, el grup va assolir una facturació de 2.400 milions d'euros, amb un creixement del 9,9% que recupera la caiguda de l'any anterior.

La reindustrialització de la fàbrica de Bosch a Lliçà és el segon procés de venda que la multinacional alemanya ha afrontat a Catalunya en poc temps. A principis d'abril, la firma tancava amb GCR Group la venda de les instal·lacions de Castellet i la Gornal, que es reconvertiran en un gran centre de reciclatge i transformació de plàstics a partir del 2023.

 

Edicions locals