Jugadors del BMG es posen en el lloc d'una persona cega

L'activitat forma part de l'agenda de la Setmana de l’ONCE a Catalunya

Societat

Imane ben Chaiab i la resta de jugadors en un dels reptes presentats per l'ONCE
Imane ben Chaiab i la resta de jugadors en un dels reptes presentats per l'ONCE

Àgata Lasheras

L'Agència ONCE de Granollers va obrir les portes a jugadors i jugadores del BM Granollers en una activitat de sensibilització cap al col·lectiu no vident. Adrià Martínez i Víctor de Sande del Fraikin, i Martina Capdevila i Imane ben Chaiab del KH-7 van poder posar-se en la pell d'una persona cega i fer accions del dia a dia sense veure-hi. 

L'activitat es va dividir en dos blocs principals. En el primer, els jugadors i les jugadores van poder experimentar com es desplaça una persona cega (tapant-se els ulls amb un antifaç) i una persona que té la visió molt reduïda (amb unes ulleres especials). Per fer-ho van fer ús d'una eina molt habitual a la vida de les persones cegues, el bastó. En la darrera part de l'activitat, els participants van haver d'executar tasques habituals com preparar-se un berenar, servir-se beguda a un got o lligar-se els cordons. Per fer-ho, van comptar amb les indicacions constants del personal de l'ONCE, qui va donar consells sobre com localitzar els elements a sobre la taula i com saber quan el got ja està ple, entre d'altres.

Els jugadors i jugadores van poder aprendre a fer totes aquestes coses guiant-se pel tacte i el so, així com altres sensacions. Imane ben Chaiab afirmava que en el desplaçament a peu amb el bastó notava si els espais eren tancats o més oberts. "Percebo que acabem d'entrar a un espai més gran", comentava en entrar a una sala de l'Agència ONCE.  "L'espai obert em dona més inseguretat, no tinc referències", deia Adrià Martínez, mentre també es desplaçava amb l'antifaç.

Un cop finalitzada l'activitat, tots els jugadors van compartir quins aprenentatges s'emportaven de tot plegat. "He après a fixar-me en els petits detalls", afirmava Martina Capdevila. Víctor de Sande, va assegurar que "he pogut generar empatia i comprensió cap a les persones cegues, i veure com activitats senzilles poden complicar-se". L'equip de l'ONCE va agrair als jugadors la seva implicació en l'activitat, tot afegint que "hi ha persones que no només tenen l'antifaç una estona, sinó que el porten tota la vida".

L'objectiu de la jornada era conscienciar la societat de com és la vida diària per una persona que no hi veu i la tasca que fa l’ONCE per normalitzar-la el màxim possible. "Volem mostrar a la ciutadania que l'ONCE no només és venda de loteria", explicava una de les organitzadores de l'acte. Per la seva banda, el president del BM Granollers, Alfred Serra, agraïa que l'ONCE compti amb el club per desenvolupar tasques com aquesta. "Des del club ens agrada participar amb les associacions de la ciutat, i estem molt contents que ens hàgiu convidat", afegia, mentre donava les gràcies a la predisposició dels jugadors i jugadores.

Edicions locals