L'Anònims recupera el documental sobre Salvador Casanova en el 40è aniversari de la seva mort

El film, produït per Bandera Negra, repassa la vida de l'activista cultural i polític granollerí

Societat

| AMGr

Dimarts farà 40 anys de la mort de l'activista granollerí Salvador Casanova i Grané (Badalona, 1918 - Granollers, 1982). Per homenatjar-lo i recordar-lo, el restaurant llibreria Anònims ha organitzat la projecció i col·loqui del documental Salvador Casanova i Grané, una vida per la llibertat, un film produït per Bandera Negra –un projecte de Lluís Guix i Francesc Ventura–, que el 2013 es va presentar al Museu d'Història de Catalunya.

El film relata la història d'aquest activista cultural i polític que, després de participar en la Guerra Civil, va haver de passar per un camp de concentració. Ja establert a Granollers –hi arriba el 1952–, es va iniciar en l'activisme cultural a través món sardanista a entrar a col·laborar en el grup CC de catòlics catalanistes i, més tard, ingressà en el Front Nacional de Catalunya (FNC). El 1968 va formar part amb els escindits del FNC de la fundació del Partit Socialista d'Alliberament Nacional dels Països Catalans (PSAN). Com a representant de l’Assemblea Democràtica del Vallès Oriental, va ser un dels fundadors i ferm impulsor de l’Assemblea de Catalunya i va ser detingut i empresonat en nombroses ocasions. El 1977 va encapçalar la Candidatura d’Unitat Popular pel Socialisme (CUPS).

A les eleccions municipals de Granollers el 1979 va formar part de la llista de la coalició d'ERC i FNC. Es va llicenciar en Història el 1968 i va continuar posant totes les seves energies en la tasca de l’alliberament nacional i popular fins a la seva mort l’any 1982.

A la Porxada, al peu d'una olivera, una placa de ceràmica de Cumella el rememora, així com el seu nom forma part del nomenclàtor de la ciutat.

Edicions locals