Vacants a primària i llistes d'espera per accedir a l'ESO el curs que ve

La gratuïtat a les escoles bressol públiques per als grups de dos anys dispara el nombre de sol·licituds

Societat

Vacants a primària i llistes d'espera per accedir a l'ESO el curs que ve
Vacants a primària i llistes d'espera per accedir a l'ESO el curs que ve

"Tots els alumnes de Granollers que enguany s'han preinscrit a P3 tindran plaça assegurada a les escoles públiques de la ciutat". Així ho garanteix el regidor d'Educació, Francesc Arolas, un cop s'ha fet pública l'adjudicació de places als centres educatius per al curs que ve. A Granollers hi havia disponibles 320 places de P3 en centres públics i 252 en centres privats i concertats, i, un cop feta l'adjudicació, "han quedat places vacants", diu Arolas. "La xifra exacta dependrà de com evolucioni la matriculació els pròxims mesos, perquè hi ha alumnes assignats a un centre que potser estan en llista d'espera en un altre, i de moment hi ha duplicitats", explica.

El problema més gran s'ha produït a l'Escola Lledoner, on fa uns dies les famílies es van mobilitzar per protestar per la manca de places públiques de P3 al barri Lledoner. "De moment hi ha sis infants en llista d'espera que s'han assignat a un altre centre; tres més que no són veïns de Granollers i tres més que són segones opcions", explica Arolas, qui recorda que "Granollers és una zona educativa única" i, per tant, "no hi ha falta de places públiques de primària a la ciutat". Amb tot, també assegura que l'Ajuntament "analitzarà quin ha de ser el creixement del barri Lledoner els pròxims anys" per mirar de trobar una solució a l'escassetat de places al barri.

Llistes d'espera per a 1r d'ESO

Pel que fa a secundària, en canvi, tots els grups de 1r d'ESO han quedat plens en l'adjudicació, una tendència que ja fa un parell d'anys que es produeix. "En quatre instituts hi ha llista d'espera i el cinquè també està ple", diu Arolas, qui xifra en un centenar el nombre de sol·licituds que de moment no s'han pogut atendre. "La prioritat és garantir que els alumnes de Granollers que han estudiat la primària en un centre públic tinguin plaça a secundària en un centre públic", diu el regidor, qui apunta que bona part de les sol·licituds són d'alumnes de fora de la ciutat. "En aquest cas cal valorar si tenen germans al centre o si han cursat la primària a Granollers". Amb tot, el responsable d'Educació confia que aquestes xifres s'aniran reduint a mesura que avancin les setmanes i s'esvaeixin les duplicitats de noms en alguns llistats.

Més demanda a les escoles bressol públiques

La gratuïtat de l'escolarització dels infants de 0-3 anys en els centres públics comença a aplicar-se el curs vinent. A partir del setembre s'aplicarà per als grups d'infants d'I2 (dos anys). Això ha fet que el nombre de sol·licituds per obtenir una plaça a les tres escoles públiques de la ciutat (El Teler, Giravoltes i Tortuga) s'hagi incrementat força respecte al curs anterior i que s'hagi generat una llista d'espera en l'adjudicació de places que, en el cas del grup d'I2 d'El Teler –també al Lledoner–, arriba a la vintena d'infants.

"Tot i que aquesta llista d'espera s'anirà reduint de cara a l'inici de curs, algunes famílies no podran tenir plaça pública d'escola bressol", admet Arolas, qui apunta que aquest dèficit es produeix gairebé cada any a tot arreu, no només a Granollers, perquè el servei d'escola bressol pública no és universal. "Els últims anys havia baixat la demanda a les escoles bressol pel descens de la natalitat, però ara hem recuperat el nivell del curs 2017-2018".

El regidor recorda que, malgrat ser una quantitat "molt mínima i insuficient", les escoles bressol privades també tindran una subvenció de la Generalitat de 800 euros per infant i any.

Edicions locals