Lola López: 'No deixem que ens prenguin les conquestes guanyades'

L'Anònims va acollir un acte en suport a la presa, en el qual es van poder escoltar unes paraules de la granollerina

Societat, Política

Iñaki Zugadi, advocat de Lola, acompanyat de membres del Comitè de suport a les preses de Durango i del Comitè de Suport a la Lola.
Iñaki Zugadi, advocat de Lola, acompanyat de membres del Comitè de suport a les preses de Durango i del Comitè de Suport a la Lola.

Àgata Lasheras

Dissabte el restaurant Anònims de Granollers va oferir una xerrada sobre la situació de la presa Lola López Resina. L'acte, organitzat pel Comitè de Suport a Lola, va comptar amb Iñaki Zugadi, un dels seus advocats, qui va analitzar la situació penitenciària actual, i va estar acompanyat de representants del Comitè de suport a les preses de Durango i del Comitè de Suport a la Lola.

Al llarg de l'acte, els diferents membres propers a la presa van oferir una breu biografia de Lola López. La presa, nascuda a Almeria i veïna de Granollers, és considerada pels convocants una presa política. Va ser condemnada a més de 100 anys de presó per l'Audiència Nacional qui la va considerar còmplice d'un atemptat d'ETA a Santander. Lola López va ser militant al PCE (Partit Comunista d'Espanya) i va complir la seva primera condemna entre els anys 1980 i 1988. L'any 2001 va tornar a entrar a presó a França, i el 2018 va ser traslladada a Logroño, on avui dia continua complint condemna. Actualment, segons afirmen els representants del Comitè en Suport a Lola, "és la dona presa política catalana més gran de tot l’Estat espanyol i la dona presa política que porta més anys empresonada". 

"Si sumem les dues condemnes, la Lola fa 29 anys que està presa, i si calculem el total que ha d'estar entre reixes, serien 53 anys", afirmaven els representants. Malgrat que Lola López té actualment 71 anys, els membres organitzadors argumentaven que segueix amb la lluita. "A la presó, com al carrer, la lluita continua, només canvia el medi", paraules de Lola, segons els convocants. Iñaki Zugadi, advocat de Lola, va poder oferir una anàlisi acurada de la situació legal actual de la presa, fent un repàs de les lleis des que es van cometre els fets pels quals se la condemna fins a l'actualitat. Segons Iñaki, la legislació espanyola s'ha endurit cada cop més i ara com ara és "quasi impossible" pensar en la reinserció. "La Lola no és l'única presa política, n'hi ha molts més repartits entre França i l'Estat espanyol", afirmava Iñaki. Veient la gran dificultat d'amnistia, els seus advocats ara lluiten pel seu trasllat a una presó basca.

Durant la xerrada, a pesar de les dificultats tècniques, els assistents han pogut sentir unes paraules de la presa. Lola agraïa el suport rebut i afirmava que "tot i que han passat molts anys, el meu compromís es manté intacte". En l'àudio, la presa granollerina recordava com era la ciutat de Granollers quan ella l'habitava, i explicava que sempre ha associat la ciutat amb la indústria tèxtil i el camp. Els convocants de l'acte lamentaven no poder veure a Lola trepitjant Granollers en llibertat. Al final de l'audició, Lola sostenia que "no deixem que ens prenguin les conquestes guanyades", en referència a la identitat catalana i la lluita antifeixista. 

Edicions locals