'Hem d'estar orgullosos de ser qui som'

El concursant d''Eufòria' Joan Liaño va encetar la marxa reivindicativa del dia de l'alliberament LGTBI, que va aplegar unes 250 persones

Societat

Joan Liaño va fer el pregó de la marxa reivindicativa del Dia de l'Alliberament LGTBI+ a Granollers
Joan Liaño va fer el pregó de la marxa reivindicativa del Dia de l'Alliberament LGTBI+ a Granollers

Avançar cap a l'acceptació i visibilització de la diversitat. Aquest és un dels objectius de l'associació Trenquem Armaris que dimarts, amb motiu del dia de l'alliberament LGTBI+, organitzava juntament amb la Coordinadora Feminista una marxa pels carrers de Granollers. La vetllada reivindicativa començava passades les 19 h a la Porxada amb un pregó del mediàtic Joan Liaño, el concursant granollerí d'Eufòria que hi va voler "visibilitzar el col·lectiu LGTBI.

Això ha estat el més important del pas pel programa; només que hagi ajudat alguna persona ja haurà valgut la pena", deia el jove, que es reivindicava com a activista gai i lamentava que el col·lectiu "hagi de viure amb por de fer un petó a la parella en públic, no només per vexacions verbals, sinó, fins i tot, per pallisses brutals". Liaño recordava que, en els primers quatre mesos de 2022, a Catalunya s'han detectat 86 incidències per LGTBI-fòbia, un 54% més que el 2021. "Encara tenim molta feina per fer, i hem d'estar orgullosos de ser qui som. Ho tenim tot", resumia amb una frase que ha fet popular a TV3.

Durant la manifestació d'unes 250 persones, Trenquem Armaris recordava les discriminacions que encara pateix el col·lectiu i ho exemplificava amb un cas en l'àmbit laboral i escolar. En aquest context, les activistes asseguraven que "hem sobreviscut perquè entre nosaltres ens hem donat suport. Però volem viure, no sobreviure".

D'altra banda, les Franqueses també commemorava el 28-J amb un acte conjunt entre l'Ajuntament i l'Associació Mirall, que incloïa una sessió d'slam poetry amb Olza i una performance de la companyia Milnotes.

Tant l'Ajuntament de Granollers com el de les Franqueses s'adherien a la declaració pel dret de les persones LGTBI+ de la Diputació. 

Edicions locals