La petita Itàlia de la plaça del Peix

Obre Casa Cantoniera, una 'gastronomia' de queviures, degustació i plats preparats especialitzada en alimentació italiana

Economia

Nicola de Barba ha obert Casa Cantoniera a la plaça del Peix
Nicola de Barba ha obert Casa Cantoniera a la plaça del Peix

Després d'exercir 30 anys com a cuiner i de viure els últims 12 a Granollers, l'italià Nicola de Barba ha decidit obrir el seu propi negoci a la ciutat. És el que a Itàlia es coneix com una gastronomia, una botiga de barri amb productes d'alimentació i beguda i una petita oferta de plats preparats. En el seu cas, a més, tots els productes són d'origen italià, la majoria del nord-est del país.

"Tenim formatges, embotits, plats preparats de cuina típica italiana, pasta fresca, olives, farines, melmelades, sucs o pasta d'espelta dels Alps", destaca De Barba, qui subratlla que tot ve d'Itàlia. "També mozzarella de búfala i orenga de Calàbria". Els formatges, per exemple, són de petits productors artesans de l'àrea de Trento i de Belluno, i els sucs i les melmelades de fruita també venen d'un petit obrador artesà, una petita empresa de muntanya que cultiva i elabora els seus propis productes. "Alguna cosa és una importació directa que fem nosaltres i la resta ens la subministren altres importadors", diu De Barba.

Un altre producte que aquí no es coneix gaire i que és molt habitual al nord d'Itàlia és la polenta, una mena de blat de moro, molt espès, sense gaire gust i que serveix per acompanyar les carns amb salsa o formatges; i també el knedel, una mandonguilla gran de pa, pernil i formatge, que es fa amb caldo o mantega fosa.

La gastronomia, anomenada Casa Cantoniera i situada a la plaça del Peix, vol ser referent dels productes italians a Granollers –on actualment viuen un centenar de persones originàries d'aquest país–, però també un establiment de queviures per als veïns del barri. Una altra peculiaritat, a més d'oferir mitja dotzena de plats preparats –com una lasanya a la bolonyesa o una parmesana d'albergínies–, és l'espai de degustació per tastar bona part dels productes que s'hi venen, "des d'un petit entrepà amb prosciutto de San Daniele fins als grissini que fem nosaltres amb tres varietats de formatges, acompanyats d'una copa de vi, un Spritz o una bicicleta, que és l'aperitiu de la casa", diu De Barba. "L'única cosa que no fem són pizzes, perquè de pizzeries ja n'hi ha moltes, i aquesta és una botiga diferent", remarca.

A la plaça del Peix

Per tirar endavant el negoci, De Barba ha convertit un local cantoner de la plaça del Peix, que fins ara feia d'aparcament, en una petita botiga de barri. Ell mateix ha remodelat el local i ha muntat una cuina i una petita terrassa, a més d'un espai per a la venda i una petita cafeteria. "Hem donat una mica de vida en aquest espai de la ciutat". "La plaça del Peix és un lloc que m'agrada molt i sempre m'ha sabut greu que estigués tan desaprofitat. És un raconet molt bonic, però en marxes de seguida perquè no hi ha res". L'establiment està obert els matins de dimarts a dissabte, de 9 a 13.30 h, i les tardes de dilluns a divendres, de 16.30 a 21 h.

Edicions locals