CCOO homenatja l'històric sindicalista granollerí Manolo Cruz

L'acte, a la Sala Tarafa, va comptar, entre d'altres, amb la presència del secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco

Economia

La taula de testimonis que van glossar la figura de Manolo Cruz
La taula de testimonis que van glossar la figura de Manolo Cruz

L’històric sindicalista granollerí Manolo Cruz, medalla Francesc Macià al Mèrit al Treball el 2011, va rebre ahir un homenatge a la Sala Tarafa organitzat per CCOO, el sindicat del qual va ser secretari general del Metall al Vallès Oriental. Cruz, que va morir l'abril de 2020 a 86 anys, va ser una de les primeres persones que va activar el sindicalisme a la comarca, ja en època de clandestinitat. Dins de CCOO, va formar part de la direcció del sindicat comarcal i, després de liderar la federació del metall a la comarca, va col·laborar amb la federació de jubilats i pensionistes.

L’acte d’homenatge va comptar amb una taula de testimonis moderada per la professora jubilada Mercè Garcés, en què van intervenir el seu fill, Paco Cruz; Dolors Llobet, secretària d’Estudis, Cultura i Memòria de CCOO de Catalunya; José Cachinero, exsecretari general de CCOO al Vallès Oriental; José Morillas, company i amic de Cruz, i Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya.

Pacheco va destacar la importància de recordar i tenir com a referents persones com Cruz, que “van construir un model de democràcia en temps molt durs i amb molt de sacrifici”. També apuntava que “ara vivim un moment tant o més complex que el d’aleshores, amb dificultats per articular una lluita col·lectiva i organitzada que ens permetin sortir de les crisis financera, sanitària i de valors”. Recordava que actualment un terç de la població ja “queda fora de l’equació social”, i que bona part de les persones treballadores, amb feina i salari, no arriben a final de mes i tenen un futur ple d’incerteses per una política global de disputes que tenen un fort impacte en l’ocupació i els ingressos. “Persones com en Manolo ens ensenyarien moltes coses de com afrontar aquestes situacions”, deia.

Compromís i generositat

També Juan Jiménez, secretari general de CCOO al Vallès Oriental, Maresme i Osona, apuntava que Cruz havia estat un “referent” dins el sindicat, que desencallava els conflictes polítics amb la seva manera de fer, generosa i solidària. “No volia mai protagonisme, però sempre hi era, a disposició de la gent més desfavorida”, deia Jiménez. I feia extensiu l’homenatge a la seva família –“que va haver d’aguantar molt en l’època del naixement de CCOO, la clandestinitat i la transició”– i a les persones que lluiten cada dia per intentar canviar les condicions de vida de les persones més vulnerables, al centre de treball i a la ciutat.

Finalment, l’alcaldessa Alba Barnusell també va posar en valor la sensibilitat política i de classe d’un dels fundadors del sindicat a la ciutat i a la comarca, de qui va dir que havia estat “exemple d’activisme, lluita, compromís i implicació”.

Edicions locals