Kärcher, BEHQ i Staci, premiades a la Nit Empresarial de la UEI

També s'ha reconegut la innovació de Beneito Faure, la sostenibilitat d'Smurfit Kappa i la trajectòria de Mastercold

Economia

El fundador de Bonet recull el premi, amb Díaz, Torrent i Sánchez Llibre a l'escenari
El fundador de Bonet recull el premi, amb Díaz, Torrent i Sánchez Llibre a l'escenari

Després de l'aturada pandèmica, la Unió Empresarial Intersectorial (UEI) recuperava aquest dijous la Nit Empresarial, que ha arribat a la vuitena edició. L'acte, amb empresaris i emprenedors del Vallès Oriental al Mas de Sant Lleí, va comptar amb la presència del conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre. La Nit Empresarial és un moment per "homenatjar els nostres empresaris, motor productiu de Catalunya, persones que creen valor", deia el president de l'UEI, Joan Díaz, i reconèixer la tasca dels negocis de la comarca amb premis en diferents categories, que enguany van ser per a set firmes.

El guardó a la inversió i implicació en el territori va ser per a la multinacional alemanya Kärcher, líder en equips de neteja, i instal·lada des de fa anys a Granollers, on ha fet una aposta pel creixement. De fet, el gener de 2023 preveu inaugurar la nova planta que s'està construint a les oficines centrals del polígon Font del Ràdium, que esdevindrà la seu de la delegació del sud d'Europa de la multinacional.

La firma Bonet Especialitats Hidroquímiques SL (BEHQ), instal·lada al polígon Pla de Llerona de les Franqueses, va ser la segona guardonada de la nit, per la seva trajectòria i qualitat empresarial. El seu fundador, originari de Mataró, explicava com va voler "buscar productes adients veient com les piscines de l'entorn tenien molts problemes de manteniment", deia. Així va néixer aquesta empresa especialitzada en productes químics tècnics per a piscines, que els primers 10 anys va establir-se a Granollers i, posteriorment, es va ampliar a les Franqueses fins a complir els 33 anys d'història que té actualment i estar a punt d'acabar una darrera nau per permetre el creixement i l'exportació arreu d'Europa.

El tercer premi de la nit va ser per al grup Staci (Vivace Logística), amb centres logístics a l'avinguda Sant Julià de Granollers, la Roca del Vallès i Lliçà d'Amunt. La UEI li va reconèixer la responsabilitat social empresarial, per la seva aposta per la seguretat i "el respecte i igualtat de totes les persones" que, a més, ha obtingut aquest març de 2022 el seu millor historial de vendes. "No sé si ho fem bé, però ho fem amb l'ànima i el cor", deia Nemesio Navas, directiu i soci fundador de Vivace.

El premi a la innovació va ser per a l'empresa líder en tecnologia led Beneito Faure, emplaçada a la Roca; el de sostenibilitat empresarial, per a la multinacional amb planta a Canovelles Smurfit Kappa –60 anys d'implantació al Vallès–, líders en embalatge sostenible i amb clients de tots els sectors arreu del món, i el reconeixement a la trajectòria empresarial va ser per la molletana MasterCold, que enguany celebra les seves tres dècades d'història en el sector serveis, d'instal·lacions i manteniment. El seu CEO, Agustí Martínez, recordava que és una empresa amb ADN català que competeix amb empreses d'arreu.

Els joves empresaris

La vuitena edició de la Nit Empresarial estrenava un guardó, impulsat pel Lyne Group, l'associació de joves talents de la UEI. La iniciativa guanyadora va ser l'empresa Make&Learn, que va iniciar-se fa 7 anys en el camp de les unitats didàctiques educatives i els projectes STEAM. "Volem transformar l'educació des de la tecnologia i ajudar als centres tant com sigui possible", deia el cofundador Marc Genevat.

Les peticions al conseller

La trobada de l'empresariat vallesà també va servir per fer arribar les seves reivindicacions al conseller Torrent i a totes les administracions competents en general. Joan Díaz li reclamava una "fiscalitat més competitiva. Tenim molts impostos propis que només recapten un 2%. Necessitem que no hi hagi tanta intervenció i, la que hi hagi, sigui eficient", deia el president de la UEI i també reivindicava que se simplifiquin i clarifiquin les normatives. Díaz, a més, apuntava la inflació com una de les amenaces clares que "pot portar a una recessió i a un problema en la marxa de les empreses", per la qual cosa demanava acompanyament a les administracions.

En resposta, el conseller d'Economia i Treball assegurava que la Generalitat ha "aportat solucions a curt termini, amb ajudes directes a les Pimes, i a llarg termini, tot promovent la reindustrialització de Catalunya", amb l'objectiu, deia, d'arribar a un pes industrial del 25% del PIB –actualment és del 20 i als anys 80 era del 37%–. "Ens cal perquè la indústria genera llocs de treball i més capacitat d'innovació", assegurava Roger Torrent, qui destacava que el seu Departament ha destinat 27 milions d'euros a 44 projectes industrials.

El conseller també trobava determinant agilitzar l'administració pública per "saber aprofitar les grans oportunitats del moment", deia. En aquest sentit, recordava que la propera setmana s'aprovarà el reglament per desplegar la llei de facilitació de l’activitat econòmica, que permetrà "determinar projectes empresarials estratègics, per afavorir la implantació d’empreses amb valor afegit i presència tecnològica".

Finalment, el conseller denunciava la manca d'execució dels pressupostos de l'Estat a Catalunya –un 37% en el cas de 2021–. "El compromís d'un govern es demostra en els pressupostos, però no només en el paper. Quan des de la Generalitat reclamem que s'executin i que es desenvolupin les infraestructures pendents també ho fem perquè són necessàries per a les empreses", concloïa.

Edicions locals