'Nosferatu' compleix 100 anys amb una projecció musicalitzada

Els col·lectius Fantàstik Granollers i Konghost uneixen cinema i música electrònica a Roca Umbert

Cultura

'Nosferatu' és una de les obres cimeres de l'expressionisme alemany
'Nosferatu' és una de les obres cimeres de l'expressionisme alemany

Demà divendres (22 h) el vampir Nosferatu tornarà a Roca Umbert, amb motiu d’una projecció molt especial, organitzada conjuntament per l’associació Fantàstik Granollers i el col·lectiu vallesà de música electrònica Konghost. Ramon Daví, rostre visible del Fantàstik i també amb una faceta com a DJ amb el nom de Babar, qualifica aquesta sinergia com “un experiment arriscat, però que té un punt interessant a nivell cultural”.

Per commemorar el centenari de la pel·lícula muda de F. W. Murnau, una de les obres més icòniques de l’expressionisme alemany, s’ha organitzat una projecció amb música en directe servida pels plats dels DJ Letung, Monkey i Babar. Amb els seus vinils, fusionaran electrònica ambiental i experimental per a crear l’atmosfera que acompanyi a una projecció única, que pot atraure tants als cinèfils com als amants de l'electrònica. Daví explica que “no hi haurà un fil musical progressiu, sinó que ens ho hem repartit i cada DJ musicarà mitja hora de la pel·lícula i tindrà llibertat creativa de punxar el que vulgui dins d’aquesta franja. Però crec que la música no ha de ser la protagonista de la nit, sinó acompanyar les imatges, crear un ambient, una atmosfera adient”.

A Roca Umbert es projectarà la versió restaurada del film el 2006 i Daví afegeix que “ja he fet proves a casa amb la pel·lícula i l'electrònica li queda perfecte”.

La sessió és gratuïta i inclourà servei de barra i de crispetes. “Pel Fantàstik tenir un esdeveniment a l’aire lliure a l’estiu, és ideal. Suposa sortir de la sala i portar el cinema a una altra ubicació de la ciutat. I en aquest cas, l’estètica industrial de Roca Umbert casa bé amb la pel·lícula”, conclou.

Fantàstik arreu

La projecció de Nosferatu també s’emmarca en el 10è aniversari del festival Fantàstik Granollers, amb una 11a edició que ja té data. Se celebrarà del 18 al 20 de novembre i introduirà algunes novetats, com per exemple la inclusió al palmarès d’un premi al millor curtmetratge en català i la creació d’un jurat jove que atorgarà un premi sense dotació econòmica. Ramon Daví també avança “que també estem preparant una activitat de Fantàstik dins el programa de la Festa Major d’aquest any”.

El festival granollerí ha formalitzat recentment la seva pertinença a Terror Arreu de Catalunya (TAC), una associació creada el 2010 que aixopluga festivals de cinema del país dedicats al gènere del terror i la fantasia. El Cardoterror de Cardedeu és un dels membres fundadors. 

Cada any atorga un premi de curtmetratge per estimular creadors catalans i crear punts de trobada i bescanvi d'idees i de contactes.

Edicions locals