Bosch tanca la planta de Lliçà i prepara el relleu amb Barat Alte

El grup francès, amb seu a Parets del Vallès, assumeix l'activitat i manté 60 llocs de treball

Economia

Bosch, amb 336 treballadors a Lliçà, va anunciar el tancament el gener de 2021  I  Foto: Jordi PUjolar / ACN
Bosch, amb 336 treballadors a Lliçà, va anunciar el tancament el gener de 2021 I Foto: Jordi PUjolar / ACN

L'empresa de components per a l'automòbil Bosch, de Lliçà, va tancar definitivament dijous, tot i que ja feia setmanes que havia aturat la producció. Ara han començat els tràmits de l’atur per als 187 treballadors que quedaven a la planta, tot i que bona part espera recuperar el lloc de treball d'aquí a pocs mesos, si és que finalment es fa càrrec de l'activitat el fabricant francès de mòduls de lavabos per a trens Barat Alte.

El projecte de reindustrialització d’aquesta firma, amb seu a Parets, va ser el més votat per la plantilla entre les tres propostes que hi havia sobre la taula. Bosch i Barat Alte han negociat el relleu, i l’acord final està pendent d’una auditoria. El projecte preveu mantenir 60 llocs de treball. "No són tots els llocs que ens hauria agradat, però malgrat això estem contents per com ha anat el procés de reindustrialització", diu Juan Jiménez, secretari general de CCOO al Vallès Oriental.

Barat Alte ocupa ara a Parets 130 persones, i la seva intenció és traslladar-se a Lliçà després de l’estiu i ampliar la plantilla fins a les 190. També preveu invertir entre 5 i 6 milions per adequar les instal·lacions i augmentar la producció.

Ara fa un any, la planta de Bosch a Lliçà donava feina a 336 persones. Des que a principis del 2021 va anunciar que marxava hi ha hagut diverses sortides voluntàries i pactades, fins a quedar els 187 empleats actuals, 113 dels quals estan disposats a continuar amb el nou operador. Serà entre aquests que se seleccionarà el personal de la nova activitat. La resta continuen un procés de formació i recol·locació amb una empresa especialitzada, que ja està donant resultats: Alstom de Santa Perpètua està incorporant molts dels treballadors amb qualificació i formació.

Ajuts a la reindustrialització

Barat Alte, justament, és una de les 44 firmes catalanes que rebrà part dels 27 milions d'euros que la Generalitat injectarà aquest any per fomentar la reindustrialització al territori. Es tracta de la inversió més gran en ajuts directes que ha fet la Direcció General d'Indústria fins ara. Aquests ajuts directes són per ajudar a finançar actuacions de reindustrialització, recol·locació, relocalització, noves inversions i adquisició d'empreses en dificultat.

En el cas del Vallès Oriental són cinc les empreses que es beneficiaran d'aquests ajuts del Departament d'Empresa i Treball. Són Barat Alte, de Parets, amb 975.000 euros; Esteve Química, de Martorelles, amb 1 milió d'euros; Pindeco, de Granollers, amb 137.593 euros; Zanini ETB Spain, de Parets, amb 800.000 euros; i TAG Automotive, de Martorelles, amb 532.228 euros.

Edicions locals