L'àrea comercial i d'oci del Ramassar busca rellançar-se

Fa 25 anys va començar a forjar-se el polígon Ramassar Nord, un espai que combina indústria, comerç i oci als afores de la ciutat

Cultura, Societat, Economia

L'àrea comercial i d'oci del Ramassar busca rellançar-se
L'àrea comercial i d'oci del Ramassar busca rellançar-se

Ara fa un quart de segle es va començar a desenvolupar el polígon Ramassar, a Granollers, un espai de 15,4 hectàrees on actualment hi ha instal·lades 65 empreses, amb una ocupació de gairebé el 92%. Tot i això, les activitats industrials i logístiques només suposen un 8% del total, mentre que tres de cada deu són activitats de serveis i quatre de cada deu, comercials.

Aquesta oferta lúdica i comercial ha marcat la identitat del Ramassar des de l'inici, quan a finals dels anys 90 ja van establir-s'hi dos supermercats –Caprabo i Lidl– i els Cinemes Nord –ara Ocine–, amb 13 sales i més de 2.000 butaques. Això va convertir l'espai –als afores de la ciutat, seguint la tendència de l'època– en un pol d'atracció per a altres supermercats i comerços no alimentaris –mobles, il·luminació, joguines, decoració...–, així com per a restaurants, cafeteries amb terrasses i locals d'oci, com una bolera i bars musicals. Aquells primers anys, de fet, molts establiments del centre van traslladar-se al nou entorn en busca d'espais comercials més grans, aparcaments i bons accessos.

A poc a poc, a més, van anar millorant algunes mancances inicials, com la neteja, les telecomunicacions o les connexions en transport públic i a peu amb la resta de la ciutat. Això va afavorir que, durant uns anys, l'èxit d'aquesta zona fos comparable a l'activitat del centre. "Ha estat una zona de molta batalla, hem hagut de lluitar molt perquè tingués un caràcter comercial", explica Isidre Pujadas, qui durant 20 anys ha estat al capdavant de l'Associació Unió de Comerciants del Ramassar. "La zona és bona i té molt potencial, però el problema és que no té un disseny de zona comercial, sinó industrial", lamenta.

L'exresponsable de l'entitat, que havia arribat a tenir una cinquantena d'associats, afegeix que encara ara l'espai "no està prou ben definit", i que "li caldrien més metres comercials, sobretot a l'altre costat de la carretera de Cardedeu", per tenir més força. "Sobre el paper, la combinació entre zona industrial, comercial i d'oci és una bona idea, però a la pràctica ens comporta algun problema", diu l'administrador actual de la zona comercial, qui subratlla la diferència d'usuaris que té cada activitat. No obstant això, diu, aquesta diversitat de clients "també té una part positiva, perquè fa que l'espai sigui més conegut i viu". En aquest sentit, l'administrador també assenyala la importància que tenen les franquícies i les marques conegudes per fer la zona "més atractiva".

Projecció de futur

Vint anys després, l'oferta lúdica i comercial del Ramassar continua sent el seu principal valor, però amb algunes dificultats. "Encara no hem aconseguit que sigui una zona per anar-hi a passejar i a passar la tarda; la gent hi va buscant una botiga o un servei concret", diu Pujadas, qui malgrat tot valora el motor que han suposat per a aquesta zona alguns negocis, com els cinemes o els restaurants. "Volem que se'ns valori com un espai comercial i lúdic, i no només industrial", reivindica l'administrador, qui reclama més inversió en neteja i seguretat al Ramassar Nord.

"Darrerament, arran de la pandèmia, hem hagut de fer front a grans concentracions de joves i a molts problemes de neteja", destaca l'administrador. Des de fa anys, els establiments de menjar ràpid i l'associació es fan càrrec de part de la neteja de l'espai públic, un servei que combinen amb el municipal. "Augmentar la seguretat i la neteja són dues de les reivindicacions que tenim en aquests moments", insisteix.

D'altra banda, Pujadas també recorda que l'entorn del Ramassar es divideix en tres municipis –Granollers, les Franqueses i la Roca–, fet que dificulta tirar endavant alguns projectes, sobretot urbanístics, com una possible rotonda d'entrada des de la carretera de Cardedeu o habilitar més aparcaments. Actualment, s'estan executant obres de millora en alguns carrers, com l'ampliació de voreres a Salvador Llobet i Dionís Puig –l'espai més comercial– amb l'objectiu de fer aquesta zona més còmoda i transitable per als vianants.

Edicions locals