Granollers tindrà el 2023 un nou jutjat de primera instància

L'Icavor denuncia que el torn d'ofici està "infravalorat" i reclama "més recursos" per a aquest servei

Societat

Granollers tindrà el 2023 un nou jutjat de primera instància
Granollers tindrà el 2023 un nou jutjat de primera instància

Granollers disposarà, a començaments de l'any que ve, d'un nou jutjat de primera instància. Així ho ha aprovat el Consell General de Poder Judicial (CGPJ) després de la petició que li ha traslladat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que en la seva memòria anual ha identificat aquesta necessitat per reforçar el servei al partit judicial de Granollers. A banda d'aquest, el TSJC també ha demanat dos jutjats de primera instància a Badalona i un a l'Hospitalet de Llobregat, Terrassa i Mataró. Actualment, Granollers té nou jutjats de primera instància –dos dels quals especialitzats en família–, quatre jutjats d’instrucció, tres penals, tres socials i un de violència domèstica.

La nova assignació parteix del compromís del CGPJ i el Ministeri de Justícia d'adequar les càrregues de treball en aquells òrgans on hi hagi un excés d’entrada d’afers superiors al 30% mantingut durant cinc anys i d'acostar la relació actual de jutges per cada 100.000 habitants en l'àmbit del TSJC (11,04) a la proporció mitjana dels tribunals espanyols (12,08). "Cada any, el TSJC quantifica les necessitats que té al territori en funció de les càrregues de treball de cada partit judicial", assenyalen fonts del TSJC. Aquestes necessitats es traslladen al CGPJ, el Departament de Justícia i el Ministeri de Justícia, que hi assignen els jutges, els funcionaris i els lletrats respectivament.

Més eficiència digital

Per a l'Icavor, la creació del 10è jutjat de primera instància a Granollers és una "bona notícia", ja que és un servei llargament reivindicat pels professionals. Tot i això, alerta que algunes seccions dels Jutjats continuen "col·lapsades". "També caldria crear un nou jutjat de família, un d'instrucció i un altre penal", diu el degà dels advocats vallesans, Joan Martínez. Malgrat això, el degà confia que la futura reforma de la Llei d'Enjudiciament Civil, que "ha de comportar un gran salt endavant en la digitalització de la justícia", suposarà també una "millora en l'eficiència i l'eficàcia judicial".

Suport al torn d'ofici

L'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Granollers i el Vallès Oriental (Icavor) es va concentrar dimarts a les portes dels Jutjats de Granollers per llegir un manifest en defensa de la justícia gratuïta i el torn d'ofici, un servei "indispensable" per materialitzar el dret a la tutela judicial efectiva. Els advocats consideren que el torn d'ofici està "maltractat", amb un sistema retributiu "desfasat" i una estructuració territorial "caòtica".

Per això reclamen "dignificar el servei" amb una "actualització urgent" d'aquest dret, millorar les condicions dels professionals, justícia gratuïta per protegir els col·lectius en situació de vulnerabilitat i reforçar la protecció de les víctimes de violència de gènere i els migrants, entre d'altres.

Edicions locals