L'empresa Martín Barnils celebra 100 anys com a preparadora d'embotits

La firma centenària, ara al polígon Jordi Camp, comercialitza tripes naturals per a l'elaboració d'embotits

Economia

La festa va tenir lloc dissabte a les instal·lacions de l'empresa, al polígon Jordi Camp
La festa va tenir lloc dissabte a les instal·lacions de l'empresa, al polígon Jordi Camp

L'empresa familiar Martín Barnils SL, especialistes en tripes, espècies i preparats per a embotits, va celebrar el 2020 el seu centenari, i l'any passat va obrir unes noves instal·lacions al polígon Jordi Camp que substitueixen l'històric magatzem i botiga del carrer Almogàvers. Per celebrar aquests dos esdeveniments, després dels impediments de la pandèmia, la firma va organitzar dissabte, a la nova nau del carrer Mataró, una festa d'aniversari i inauguració amb veïns, clients i proveïdors. L'acte va comptar amb la presència, entre d'altres, de l'alcaldessa de Granollers i de l'alcalde de les Franqueses, i del president del Rotary Club Granollers, Jaume Guinot.

L'activitat va començar el 1920, amb Martí Barnils –l'avi de l'actual propietària– aprofitant els budells de xai, porc i ovella que es mataven diàriament als escorxadors, com el del carrer Torras i Bages. Es recollien les tripes originals, es netejaven i es calibraven perquè particulars i carnisseries poguessin fer botifarres. En aquella època també s'elaborava l'anomenat catgut, budell de xai sec que s'utilitzava per cosir en les operacions quirúrgiques i fer les cordes de guitarra.

La segona generació de la família, amb els germans Toni i Martí, va incorporar maquinària per preparar els budells i comercialitzar-los a fàbriques i carnisseries. La producció es va agilitzar i es va afegir al negoci tot el material necessari per elaborar embotits, des de la mateixa tripa natural –ja netejada i calibrada–, fins als condiments, espècies o additius que s'hi afegeixen. A mitjans dels anys 80 també van obrir Can Barnils, la botiga especialitzada en la venda a l'engròs i al detall de conserves casolanes, fruits secs i una àmplia gamma d'espècies, en gra i mòltes, i tota mena de preparats per a l'elaboració d'embotits.

Amb la tercera generació, amb Agnès Barnils al capdavant, la firma ha deixat de ser elaboradora per centrar-se en la comercialització i distribució de productes a restaurants, carnisseries i fàbriques del Vallès, Catalunya i la resta d'Espanya. També manté la botiga, que s'ha ampliat amb un servei de ganiveteria i esmolament amb primeres marques.

Edicions locals