Joan Vidal i la Barcelona Art Orchestra rememoren l’Ona Laietana

Un espectacle a L'Auditori, a l'octubre, comptarà amb convidats històrics com Toti Sler, Carles Benavent, Joan Albert Amargós i Xavier Batllés

Cultura

D'esquerra a dreta, Néstor Giménez, Lluc Casares, Joan Vidal i Lluís Vidal, fundadors de la  Barcelona Art Orchestra
D'esquerra a dreta, Néstor Giménez, Lluc Casares, Joan Vidal i Lluís Vidal, fundadors de la Barcelona Art Orchestra | BAO

El bateria i compositor granollerí Joan Vidal, cofundador de la Barcelona Art Orchestra, participarà amb aquesta formació a Música laietana, un espectacle homenatge a aquest moviment que s’estrenarà a L’Auditori de Barcelona el 27 d’octubre.

L’impulsor de la iniciativa ha estat el músic i compositor Lluís Vidal, també cofundador de la BAO, que, en paraules de Joan Vidal, “tenia molta il·lusió per homenatjar aquesta música que ell va viure durant la seva adolescència”.

El moment també ha semblat oportú perquè el 2023 es commemoren els 50 anys de l’obertura de la sala Zeleste, al barceloní barri de la Ribera, principal epicentre d’aquest estil musical que a la dècada dels 70 va fusionar el jazz i el rock, combinat amb essències mediterrànies com la salsa o la rumba. “Des de la BAO intentem traçar diferents línies. Una és la de revisitar estils musicals i una altra és la dels homenatges. Aquesta proposta serà la primera dins d’aquesta línia”, explica Vidal.

El muntatge se circumscriu a la música laietana instrumental, deixant de banda als cantautors. Tot i això, comptarà amb quatre convidats històrics: el baixista Carles Benavent; el músic i compositor Joan Albert Amargós; el músic i productor Xavier Batllés, artífex de bandes laietanes com ara l’Orquestra Mirasol i el guitarrista Toti Soler, que serà l’únic que, com a excepció, cantarà una cançó. L’espectacle també tindrà un record per a formacions com Iceberg o Blay Tritono.

“A la BAO combinem músics més propis d’una big band amb músics d’orquestra -violí, violoncel, trompa i percussió- i la idea és la de fer una revisitació, més o menys lliure, d’aquell so”, avança Vidal. Ell i els seus companys a la BAO signaran els arranjaments, com també Amargós, que farà una adaptació del grup Música Urbana, del qual va formar part. Finalment, el pianista Joan Díaz ha compost una suite a partir de la música de la Companyia Elèctrica Dharma.

El projecte està pensat per itinerar, òbviament sense la participació dels músics convidats el dia de l’estrena. Tot i que aquests aspectes encara no s’han concretat, hi ha la possibilitat que el concert pugui anar acompanyat d’una exposició commemorativa i que els músics entrin a l’estudi per fer-ne una edició en disc.

Una formació híbrida

El projecte de la Barcelona Art Orchestra es va constituir el 2019, sempre de la mà de L’Auditori de Barcelona. La iniciativa va sorgir de tres músics joves —el saxofonista Lluc Casares, el pianista Néstor Giménez i Joan Vidal— i el més veterà Lluís Vidal.

Joan Vidal explica que “cadascú de nosaltres, per la seva banda, teníem ganes de fer una mena d’orquestra híbrida, que no fos de jazz ni de música clàssica, que estigués una mica entremig. I que no fos un projecte efímer, sinó que tingués continuïtat”. Els interessos de tots quatre van acabar confluint i, plegats, actuen com a directors artístics, prenent totes les decisions de manera consensuada. Per definir el model, el grup s’ha emmirallat en el record de l’Orquestra del Teatre Lliure, justament fundada per Lluís Vidal, i l’exemple de moltes orquestres similars que hi ha al continent.

A hores d’ara la BAO té uns 17 components, però la formació es modula en funció del projecte. El primer va ser el basat en la banda sonora de la pel·lícula El padrino —que es va presentar al Cinema Edison— i el segon Ragtime Stories, estrenat a la Jazz Cava de Terrassa i que també han editat en disc.

Edicions locals