Torna la competició de Blancs i Blaus amb uns 200 actes al programa

Blancs insisteix en la idea de recuperar els carrers i Blaus proposa un concepte de vacances a la festa de Granollers

Cultura

Persones implicades en la Festa Major de Blancs i Blaus, amb la pancarta amb elements de la imatge del cartell d'enguany
Persones implicades en la Festa Major de Blancs i Blaus, amb la pancarta amb elements de la imatge del cartell d'enguany | Xavier Solanas

Entre el 20 i el 28 d'agost, Granollers recuperarà la Festa Major de Blancs i Blaus estroncada per la pandèmia i amb ganes "d'esborrar l'any del Parèntesi i l'any de la mascareta". Així, més de 200 actes organitzats per les colles, les entitats de cultura popular i l'Ajuntament tornaran a fer bullir els carrers, així com es recuperarà la competició entre Blancs i Blaus.

Una rivalitat que, en la presentació de la festa aquest dimarts, es palesava que es trobava a faltar. De fet, la presentació del fil conductor dels actes de cada colla es convertia en una espècie de repte a l'avançada. Només pujar a l'escenari i reproduint una reunió de la junta, Blancs ja etzibava la primera clatellada als seus opositors: "Hem de ser concisos; per discursos avorrits i llargs, ja hi són els blaus".

Blancs, però, no concretava el seu fil temàtic, sinó que posava l'èmfasi en la tornada de la festa al carrer, i assegurava que malgrat que "ha estat molt difícil arribar fins aquí, els grups han preparat una programació que ens farà guanyar la festa major", afirmava el cap de colla, Xavi Raich, disposat a estroncar la ratxa de tres victòries blaves. La colla es mostra disposada a "recuperar l'essència blanca" i esperonava a la ciutadania a consultar l'agenda d'actes a través de 33 maniquins que s'instal·laran a comerços de la ciutat, "perquè per saber la programació cal sortir al carrer; si ho fas d'una altra manera t'estàs equivocant", deia. A més, Blancs ha activat un canal de whatsapp (660 96 19 32) per conèixer les novetats de la colla. "Hem d'estar tot el dia al carrer; no volem una samarreta impol·luta, sinó que l'hem de suar", i alertava als Blaus que "ho guanyarem tot", deia Raich, qui tancava la intervenció de la junta amb un lema: "Nosaltres encenem la festa, no us quedeu a les fosques".

Per la seva banda, Blaus escenificava una agència de viatges per presentar Visit Blaus, "un nou concepte de vacances en família, amb personalitat, úniques i per recordar", deia la cap de colla, Jennifer Moreno, qui reivindicava tornar "al sentiment més primitiu de les vacances, a un temps sense rellotge, per passar amb família i, potser, fer noves coneixences". Així, la destinació és Granollers i la "brisa que porta la frescor", Blaus, que proposa, sense moure's de la ciutat, "trencar la rutina, sortir de la zona de confort i experimentar amb la cultura local". Per viure aquesta "aventura i el 'sentimiento'", la cap de colla –convertida en agent de viatges– oferia als clients cinc packs vacacionals: El Canalla –tot repassant les activitats familiars–, el Folklore Blau –amb els 15 anys de la Farra blava, l'escalabirres, els 35 anys de la Guita, la cremada de l'ajuntament i el ball de bastons, entre altres activitats–, el pack Verbena –amb l'ElectroParck i els Blauceltes, entre d'altres–, l'Activa't –amb les noves matinades blaves i diferents tours–, i el pack irrepetible "per fer unes vacances com el Sant Blau mana".

També prenien el protagonisme a l'escenari les entitats de cultura popular, que recordaven actes com la recuperació del ball de Giravoltes dels gegants, els aniversaris del Drac –30 (+2)–, els Xics –30 (+1)–, els 30 anys de la colla joves de Diables i els 90 anys de l'Esbart Dansaire, entre altres efemèrides d'enguany. A més, celebraven la reaparició de l'Olla dels Pobres i de la Porxada com a espai dels Versots de Diables.

"No som conscients de com hem trobat a faltar la festa major i no ho serem fins que no soni La Guimbada", deia la regidora de Cultura, Maria Villegas, qui destacava que s'han recuperat escenaris al centre i el del parc Torras Villà i de l'avinguda del Parc, on es podrà veure Lildami i la Fundación Tony Manero.

A més, també es recupera la botiga presencial a la Casa de Cultura Sant Francesc, tot i que es mantindrà la botiga on line impulsada arran de la pandèmia. A més, hi haurà una nova edició del Punt G per conscienciar i ser espai de referència per denunciar violències masclistes o LGTBIfòbiques.

Villegas presentava també la relatora de la festa d'enguany, la cantautora i poeta Ivette Nadal, així com es descobria el cartell de la festa major 2022, creat per la il·lustradora granollerina Eva Salayet.

L'acte es tancava amb l'agraïment de l'alcaldessa, Alba Barnusell, a les entitats que "han mantingut la flama encesa durant aquests dos anys molt complicats", i amb un tast de la cervesa que hi haurà a les barres de festa major, una american blonde ale dels productors locals SobreTot.

Edicions locals