La plantilla d'Automòbils Bertran comença una vaga indefinida pendent de reunir-se amb Maas

La direcció del Grup Maas es reunirà aquest dijous amb una representació dels treballadors per abordar la situació laboral

Economia

La plantilla s'ha concentrat aquest dimecres a les portes de l'empresa
La plantilla s'ha concentrat aquest dimecres a les portes de l'empresa

La pràctica totalitat de la plantilla d'Automòbils Bertran, integrada per 90 persones, secunda des de dimecres al matí la vaga indefinida convocada en defensa dels llocs de treball i pel manteniment de les condicions laborals en el marc del procés concursal que afecta quatre de les societats d'aquest grup automobilístic.

Fa uns dies es coneixia que aquesta històrica firma granollerina presentava concurs de creditors en quatre de les seves societats, i que l'acompanyava d'una oferta de compra vinculant per part de Maas, un dels grups automobilístics més importants de Catalunya, amb més de 500 professionals, set marques comercials –Citroën, DS, Nissan, Kia, Škoda, Seat i Cupra– i més de 30 instal·lacions a les comarques de Barcelona.

Això és el que es coneix com un prepack concursal, un mecanisme sense regulació legal a Espanya, però que els jutjats mercantils apliquen per reduir la durada dels processos concursals i evitar així la depreciació dels actius i la pèrdua de llocs de treball. En aquest cas, però, l'oferta preveu l'extinció d'un terç dels llocs de treball, unes 30 persones, fet que segons el Col·lectiu Ronda, que assessora el conjunt de la plantilla, deixa els treballadors en una "situació d'indefensió".

"Qualsevol empresa que pretengui fer un acomiadament col·lectiu com aquest, que afecta un terç de la plantilla, ha d'acreditar de forma sòlida les causes de les extincions, però aquí es pretén aprovar una oferta de compra que no inclou cap justificació pels acomiadaments", diu Oriol Pintos, advocat del Col·lectiu Ronda. "Ja sabem quins llocs de treball pretenen extingir, i la majoria són de l'estructura d'administració i vendes", confirma Josep Pérez, també advocat del Col·lectiu Ronda. "Però no són llocs prescindibles; no hi ha res que justifiqui l'extinció de contractes", insisteix. És per això que els treballadors exigeixen que se subrogui tota la plantilla o que es negociïn a l'alça les condicions d'acomiadament.

Paral·lelament, el Col·lectiu Ronda presentarà al·legacions contra l'auto del jutjat mercantil que ha de liquidar el concurs de creditors perquè prengui en consideració la situació econòmica i financera de tot el grup empresarial, que inclou una asseguradora i dues societats patrimonials, i no només els balanços de les quatre societats concursades.

Reunió aquest dijous

Coincidint amb l'inici de la vaga, la direcció del Grup Maas es reunirà aquest dijous amb una representació dels treballadors per conèixer directament les seves demandes i explicar les seves intencions en relació amb la compra de Bertran. Davant d'això, la plantilla té previst tornar a la feina aquest mateix dijous, i en funció dels resultats d'aquesta trobada decidirà si desconvoca la vaga o la manté. Per aquest segon cas ja ha previst una mobilització pel centre de Granollers, amb una concentració a la Porxada, i davant l'Ajuntament de Lliçà de Vall i de les instal·lacions de Grup Maas a Barberà del Vallès.

Edicions locals