Escorcolls al Vallès per desmantellar un laboratori que processava haixix a gran escala

L'operació, que ha permès detenir 13 persones, ha inclòs 12 escorcolls en diverrsos municipis, entre els quals Granollers i Santa Eulàlia de Ronçana

Societat

Imatge del material confiscat en un dels escorcolls  I  Foto: Guàrdia Civil / ACN
Imatge del material confiscat en un dels escorcolls I Foto: Guàrdia Civil / ACN

Un operatiu conjunt de Guàrdia Civil i Policia Nacional ha permès desmantellar a Castellar del Vallès el primer laboratori de tot l'Estat creat per processar i tractar haixix a gran escala. La investigació va arrencar al gener i ha permès detenir 13 responsables del laboratori. Fins ara s'han fet 12 escorcolls en domicilis de l'àrea metropolitana, entre els quals n'hi ha a Granollers i Santa Eulàlia de Ronçana. L'organització aprofitava la capacitat logística que havia creat al voltant de l'haixix per, a més, rebre drogues sintètiques procedents de l'Amèrica del Sud i distribuir-les posteriorment arreu d'Europa.

Els investigadors van detectar al gener d'aquest any una nau a Castellar del Vallès, on es podria estar duent a terme una important activitat relacionada amb el tràfic de drogues. Això va fer que els dos cossos policials creessin un equip conjunt que va donar pas a l'operació Pompeio-Mart.

En una primera intervenció a principis d'any es van interceptar 25 quilos de marihuana amagats en un camió que carregava material sanitari quan pretenia creuar la frontera amb França a la Jonquera. Al febrer es va interceptar a Cadis un altre camió que havia estat a la nau de Castellar, carregada amb 54 quilos d'haixix amagats a les rodes, i que viatjava precisament de nou a Castellar del Vallès.

A l'abril les autoritats mexicanes van detectar un enviament des de l'Amèrica del Sud a la mateixa nau industrial amb gairebé 50 quilos d'èxtasi (MDMA), fet que evidenciava que l'organització adquiria i distribuïa diversos tipus de droga aprofitant la infraestructura i el gran desplegament logístic que tenien.

Al juny, el grup va enviar un conjunt de caixes de cava a través d'una empresa de transports legal externa, però les mesures de seguretat van aixecar sospites als investigadors, que van decidir interceptar-la. Això els va permetre localitzar-hi 21,61 quilos de cabdells de marihuana que s'havien d'enviar a Alemanya, que tenien, a més, una balisa per localitzar el tot moment la mercaderia.

Intervenció policial

El 9 de juny es va desplegar un dispositiu en considerar la perillositat d'algun dels integrants de l'organització, i es van fer 12 escorcolls en diversos municipis de l'àrea metropolitana, entre els quals Granollers i Santa Eulàlia de Ronçana. Això va permetre intervenir 710 quilos de marihuana, 1,51 d'haixix, 2,5 de pols d'haixix i 4,46 de cocaïna, a més de 1.305 plantes de marihuana, 140.000 euros en efectiu, dos revòlvers, una rèplica d'un mosquetó, un vehicle de gamma alta blindat i un dispositiu electrònic per detectar balises de seguiment.

Els escorcolls més importants van ser els de Santa Eulàlia de Ronçana i la nau de Castellar del Vallès. En el primer es va trobar un laboratori per elaborar drogues sintètiques, concretament MDMA, mentre que en el segon s'hi ubicava un complex laboratori per a tractar i processar grans quantitats d'haixix, el primer d'aquestes característiques trobat a l'Estat. En total s'han detingut 13 persones, de les quals 6 han ingressat a presó.

Edicions locals