Una exposició fotogràfica a la Biblioteca Roca Umbert retrata el cos com a territori

La mostra 'Trencant el silenci' documenta la lluita de dones indígenes a Guatemala, amb pràctiques ancestrals

Cultura

Una de les imatges de la fotògrafa barcelonina Ester Pérez Berenguer
Una de les imatges de la fotògrafa barcelonina Ester Pérez Berenguer

Dilluns, 1 d'agost, obre les portes a la Biblioteca Roca Umbert l'exposició Trencant el silenci de la fotògrafa barcelonina Ester Pérez Berenguer, que ja ha itinerat per més de 25 sales de tota la península. Es tracta d'un reportatge fotogràfic que documenta la lluita de dones indígenes a Guatemala pel seu territori i també pel seu cos.

La mostra pretén donar visibilitat a aquest col·lectiu, sovint estigmatitzat o menyspreat per la cultura hegemònica. També vol contribuir a trencar el relat que es fa des de la cultura occidental.

Recuperant els sabers ancestrals heretats, aquestes dones fan sessions de sanació amb olis, espelmes i flors, per cuidar-se entre elles, per escoltar-se i donar suport sense jutjar, per recuperar l'ànim de viure, conscients de la violència estructural patriarcal que pateixen només pel fet de ser dones.

A través d'aquestes ofrenes i i rituals col·lectius d'agraïment a la mare terra enfronten les diferents violències patriarcals, per tal de guarir i combatre juntes les diferents violències que han colpejat les seves vides.  Des de la cosmovisió maia no s'entén l'ésser humà sense viure en harmonia amb la natura, que no és percebuda com una font de riquesa, sinó com una oportunitat de vida.

La mostra, produïda per l'Associació Suds amb la col·laboració de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, es podrà visitar fins al 23 d'agost.

Edicions locals