Els fons europeus ajudaran a fer de l'EMT un edifici de consum energètic quasi zero

Els Next Generation subvencionaran el 62% d'una actuació de prop d'1 milió d'euros en actuacions d'aïllament tèrmic i substitució de lluminàries

Societat

Granollers ha rebut un nou ajut –de 592.370 euros– dels fons europeus Next Generation per transformar l'Escola Municipal del Treball (EMT) en un edifici de consum energètic quasi zero (nZEB), gràcies a diferents actuacions d'aïllament tèrmic i a la substitució de més de 700 lluminàries. Aquest és un dels primers projectes que l'Ajuntament va presentar a les convocatòries –en aquest cas, al Programa d'ajuts per actuacions de rehabilitació energètica a edificis preexistents (PREE)– el juliol de l'any passat, explicava el regidor de Medi Ambient, Obres i Projectes, Albert Camps, qui recordava que l'institut ja ha estat objecte d'altres actuacions per a l'estalvi energètic –plaques solars a la coberta i forma part d'una xarxa de calor per biomassa–.

El conjunt del projecte d'aïllament i il·luminació té un pressupost de 956.600 euros, dels quals els Next Generation subvencionarà un 61,97% –un 65% en cas de les reformes estructurals per a l'aïllament de l'edifici, i un 20% pel canvi d'enllumenat–. Així, per a l'aïllament tèrmic de l'EMT es preveuen actuacions a l'estructura exterior, com la col·locació de rivets a les portes exteriors per evitar les infiltracions dels tallers, l'aïllament de les cobertes dels dos edificis, el de l'exterior de les façanes i el del terra de contacte amb el terreny. A més, es canviaran les fusteries exteriors de l'edifici nou i s'incorporarà un cancell d'entrada i aïllament dels forjats de la passarel·la que uneix els dos edificis, així com s'hi instal·larà un sistema de fals sostre exterior.

L'alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, indicava que les actuacions permetran estalviar 406.033 kWh/anys i reduir les emissions en 104 tones de CO₂ cada any. "Aquesta reforma de l'EMT mostra el nostre full de ruta i com seguim amb els objectius Granollers 2030 de reduccions d'emissions", afirmava l'alcaldessa, qui també destacava que Granollers "és de les poques ciutats que ha rebut finançament en aquesta convocatòria". "Això demostra la potència del projecte", reafirmava el regidor Camps.

Tecnologia LED

L'actuació en la il·luminació interior de l'EMT es basa en la substitució de la tecnologia convencional per LED, a l'excepció d'algunes sales on també caldrà la instal·lació de nous punts de llum, per tal de complir nivells lumínics i tenir uniformitat. A més, per optimitzar el sistema d'enllumenat, s'instal·larà un sistema de control per mitjà de detectors de presència, reguladors de lluminositat manuals o per sonda que permetin una gestió intel·ligent de la llum i obtenir un major estalvi energètic. Camps assegura que l'actuació permetrà passar de la certificació energètica actual de D a la B.

Es preveu que la reforma sigui una realitat en 18 mesos, i tant Camps com Barnusell han assegurat que s'acordarà el calendari amb la direcció de l'EMT per minimitzar al màxim els efectes en el funcionament diari del centre

Edicions locals