Els Amics de la Unió sumen dues noves formacions corals a la seva escola

Gaia i Arpegi, de recent creació, són un cor femení i un cor mixt, respectivament

Cultura

Les edats de les cantaires del cor Gaia oscil·len entre els 25 i els 55 anys
Les edats de les cantaires del cor Gaia oscil·len entre els 25 i els 55 anys

La Societat Coral Amics de la Unió compta amb un nou cor que s'afegeix a la seva àmplia oferta vocal, amb tres formacions residents al Teatre Auditori i sis més a l'escola coral del centre.

Es tracta de la coral Gaia, que es diferencia de la resta per una particularitat: és una formació exclusivament femenina. Maria Illa, amb gairebé 20 anys de vinculació a l'entitat i amb moltes atribucions –dirigeix els cors Inicis i Allegro, el grup vocal Sound-8, fa classes de cant i també tasques de coordinació a l'entitat– és la impulsora d'aquesta iniciativa que, en part, va sorgir després de la desaparició del cor de gòspel que ella mateixa comanava. "Tenim la tendència a buscar un lloc per a tothom, que persones de totes les edats puguin cantar. Aquest buit de cor de dones amateur –però que cerca la qualitat– no estava cobert i per això ha sorgit", explica Illa.

A hores d'ara el cor ronda les 25 components de Granollers i rodalia, de tots els perfils i amb un ventall d'edat ampli que va dels 25 als 55 anys, aproximadament. "Com que encara estem engreixant-lo a mi m'agradaria, per anar tranquil·la, arribar a les 30 persones, perquè aleshores tens suficients membres per fer arranjaments a tres veus. Però com que no volem que baixi el nivell actual, el que sí demanem són uns mínims d'afinació i d'oïda, una certa musicalitat".

De moment, el repertori que interpreten es basa en peces de pop-rock contemporani i cantat o compost per dones, amb noms com Beyoncé, Alicia Keys o Adele. La formació assaja cada divendres de 18.30 a 19.45 h a la Casa de Cultura Sant Francesc. Illa creu que "de vegades els grups són complicats, i més els d'adults, on hi ha molts interessos i moltes ideologies. I aquest cop tot ha sigut molt fàcil, elles tenen moltes ganes, molt bon rotllo i m'ho posen molt fàcil".

La formació es va presentar en societat el mes de juny, en un concert a la Sala Francesc Tarafa. El seu calendari passa per una col·laboració en un espectacle de musicals al Teatre Auditori, el 18 de desembre, juntament amb els vuit cors de l'escola. Una activitat que s'emmarcarà en les festes de Nadal i la celebració del 145è aniversari de l'entitat. També participaran com a cor convidat a un concert de gòspel que farà el Cor Jove amb el pianista, compositor i arranjador manresà Ramon Escalé. "I paral·lelament continuem treballant el nostre repertori per poder fer algun concert quan sorgeixi, per exemple amb motiu d'actes concrets o de diades especials", explica la directora.

I encara més oferta vocal

L’aparició de la coral Gaia ha anat acompanyada encara d’una altra incorporació de nova creació, la del cor Arpegi, dirigit per Guifré Canadell.

En aquest cas es tracta d’un cor mixt i més orientat a un repertori clàssic i amb exigència vocal i de repertori, tot i que sense arribar als nivells del Cor de Cambra. Consta d’una dotzena de membres amb coneixements musicals i experiència prèvia.

Edicions locals