Granollers licita la concessió per a 20 anys del servei d'abastament d'aigua potable

El govern assegura que el nou contracte permetrà incrementar la capacitat inversora en la xarxa

Societat

Granollers licita la concessió per a 20 anys del servei d'abastament d'aigua potable
Granollers licita la concessió per a 20 anys del servei d'abastament d'aigua potable

El ple, amb els vots en contra d'ERC i l'abstenció de Primàries, ha donat el vistiplau al plec de clàusules per a la concessió del servei d'abastament d'aigua potable a Granollers per als pròxims 20 anys, sense possibilitat de pròrrogues i amb un valor estimat del contracte de 112.234.556 euros (sense IVA).

Paral·lelament, el plenari també aprovava l'ordenança de prestacions patrimonials del servei, un pas previ imprescindible per licitar el servei, "perquè cal establir les tarifes perquè les empreses puguin tenir-les en compte en la seva proposta", explicava el regidor de Serveis, Juanma Segovia. Així, l'ordenança ha establert una quota fixa i una variable segons el consum, així com les tarifes d'altres serveis com canvis de comptadors, i sancions en cas de frau. Un municipi tipus de Granollers passarà de pagar una quota fixa mensual de 2,57 a 2,73 euros, una xifra que Segovia posava en valor en comparació amb el preu més alt d'altres municipis, deia.

Pel que fa al plec de condicions, Segovia hi destacava tres eixos. El primer, l'augment de la capacitat inversora, ara de 120.000 euros anuals i "a partir d'ara estimem que el cànon de sortida estarà al voltant dels 425.000 euros", deia el regidor qui, a més, considerava que gràcies a la substitució progressiva de canonades, "les avaries hauran d'anar baixant, no es perdrà tanta aigua i, per tant, potser no cal comprar tant volum", considerava.
El segon eix és el de la digitalització, de manera que s'aniran canviant comptadors, començant pels que tenen més de 12 anys d'antiguitat. "Permetrà una lectura més precisa", apuntava Segovia.

Pel que fa al tercer eix, el regidor destacava la informació, a través de plataformes consultables de totes les dades de la xarxa i un sistema d'alarmes per alertar d'una possible avaria, si es detecta un consum inusual.

A més, el plec preveu un major control del contracte i la possibilitat de crear una comissió de seguiment. "L'empresa es comprometrà a mantenir en bon estat totes les instal·lacions, presentar anualment una auditoria econòmica i cada dos anys una auditoria operativa, realitzar enquestes de satisfacció i permetre que els responsables municipals puguin inspeccionar obres i instal·lacions", detallava el regidor de govern, qui també destacava el fet que la licitació també inclou l'obligatorietat de la nova concessionària de subrogar el personal actual del servei.

"Són els millors plecs de condicions que hem sabut fer. Ara arriba el torn de les empreses; potser alguna pot aportar alguna millora que no hem sabut veure. Han de demostrar que són mereixedores de prestar el servei a una ciutat com Granollers", concloïa Segovia, qui també convidava a l'oposició a presentar esmenes per incorporar propostes al plec.

Després de 50 anys de concessió a Sorea (Agbar), l'octubre de 2019 el govern municipal iniciava el tràmit per decidir la nova gestió del servei a través de l'estudi d'una empresa consultora. Finalment, el govern decidia la gestió a través de concessió, malgrat que part de l'oposició –ERC i Primàries– i entitats de la societat civil i altres partits fora del consistori organitzaven una plataforma per reclamar una consulta popular sobre el model de gestió, i apostaven per la municipalització –que al ple de dimarts la portaveu republicana encara defensava–.

Edicions locals