Ministrel Blau cohesiona els músics que acompanyen els elements festius

La iniciativa sorgeix arran de la idea d'aplegar en una mateixa formació músics de diferents colles de Blaus i d'altres entitats

Cultura

Ministrel Blau cohesiona els músics que acompanyen els elements festius
Ministrel Blau cohesiona els músics que acompanyen els elements festius | Ministrel

Aquesta festa, els Blaus estrenaran el més similar a una orquestra oficial de la colla: el Ministrel Blau. La iniciativa sorgeix arran de la idea d'aplegar, en una mateixa formació, músics de diferents colles de Blaus i d'altres entitats –com el Drac de Granollers– que es trobaven dispersos. Tal com explica Adrià Gil, cap de colla del Ministrel Blau, l'objectiu és disposar d'un grup estable de Blaus "que pugui fer l'acompanyament musical en activitats d'animació o bé en actes organitzats per colles que, per regla general, no tenen músics propis i es veuen obligats a anar a buscar-los on poden". "La nostra pretensió és omplir un buit que faltava, amb la intenció d'ajudar", afegeix.

Aquesta necessitat es va detectar l'any passat, quan els costaleros del Farras van començar a sortir a les nits per animar la gent i molts dels participants eren músics que anaven per lliure. "Faltava cohesió", apunta Gil. Xavi López, de Blaus, els va convèncer d'establir-se formalment i amb un repertori propi. I així ha nascut el Ministrel Blau.

El grup operarà amb unes coordenades molt específiques: farà música "amb un to més tradicional i un caràcter més protocol·lari", interpretada amb dolçaina –altrament dit, xirimita–, tabal i tabalet i només apareixerà durant la festa major granollerina. El seu cançoner estarà molt centrat en el repertori de les colles de foc i, alhora, també mirarà cap a la tradició del País Valencià, fet que justifica el protagonisme de la xirimita.

El nombre de components fa de maldir, perquè tots ho hauran de compaginar amb la pertinença a altres colles, però a hores d'ara són al voltant d'una vintena. Tanmateix, és una formació oberta a noves incorporacions. "Volem desmarcar-nos d'altres grups que ja existeixen que fan animació amb gralles i altres instruments. Tots nosaltres som grallers, però anem amb dolçaina, que no se sol tocar a Granollers. De tota manera, tothom que tingui una gralla és benvingut", comenta el cap de colla.

El Ministrel Blau tindrà dos actes propis al programa, que serviran com a presentació. Seran les Matinades blaves, el dilluns i el dimarts, una cercavila musical pels carrers del centre i de bon matí (8 h). "Hem volgut introduir un acte propi que no existís. És una activitat que a Granollers no es fa i que, en canvi, a altres zones, com per exemple a Tarragona i Vilafranca, és costum de festa major". A més, el diumenge 21 se'ls podrà veure al toc d'inici; el dimarts, a la cercavila infantil, acompanyant al Farras i Farretes blaus; el divendres, al Càmping Farretes, i diumenge 28, acompanyant el seguici dels rajolers.

"Quan la gent ha començat a saber que hi havia una colla nova de músics, moltes colles s'han apropat per demanar-nos col·laboració i a alguns els hem hagut de dir que no, per incompatibilitat. Al final aquest és un món molt endogàmic", explica Gil. 

El nom no fa la cosa

Com que el grup interpreta música d'estil tradicional i cançons d'inspiració medieval, a l'hora de batejar-lo van buscar un nom que hi tingués relació. Adrià Gil argumenta que "joglars és molt genèric i ja està agafat per altres grups d'animació. Després de molt buscar, vam ensopegar amb els ministrers, que antigament eren els músics que estaven al servei dels trobadors. Vam veure que hi havia una derivació que es deia ministrel, i ja ho vam tenir". Per aquest motiu, l'emblema és un escut d'armes amb les dues inicials en lletra gòtica, una dolçaina i el rostre del patró, el Sant Blau.

Edicions locals