Nova secció femenina, les Blaves

La idea ha sorgit per iniciativa de Cristina Rufo i Alba Sánchez

Societat

| Xavier Solanas

A les Guapes de Blancs els ha sortit competència. Blaus contraataquen amb la creació d'una nova colla, les Blaves, un nom que no deixa cap dubte: són dones i són blaves. La idea ha sorgit per iniciativa de Cristina Rufo i Alba Sánchez, dues mares que tenen els seus fills a la colla infantil Farretes Blaus. En una conversa durant la Primavera Blava –l'acte de germanor de la colla–, totes dues van coincidir en el fet que la colla rival té a les Guapes com a representació femenina, però en el seu cas aquest segment estava força desatès.

La perspectiva de gènere i el llenguatge políticament correcte també hi han tingut alguna cosa a veure. Com reconeix Sánchez, "quan es fan reunions o s'envien notificacions es fa la distinció de blaus i blaves –alguna vegada podrien invertir l'ordre, també–, però el logotip registrat està en masculí. És a dir, una colla de blaves com a tal, no existia. Aleshores vam dir: ho fem? I ho hem engegat".

Ara el grup encara és petit –l'integren nou noies de totes les edats i perfils–, però amb prou capacitat organitzativa per muntar Furor de Blaves durant la festa major, una activitat de presentació de la qual no volen desvetllar gaires coses –divendres 26, a les 22 h, a la plaça de la Corona–. De moment avancen que es tractarà d'un concurs musical que s'estructurarà en diferents equips de com a màxim sis persones, amb activitats participatives per la ciutat i sense límit d'edat. "L'objectiu és que pugui participar-hi tothom: famílies amb fills, colles joves i gent de mitjana edat. Estarà totalment adaptat i tothom serà benvingut", apunten.

La inscripció per participar es va activar el 26 de juliol a través d'un formulari al seu compte d'Instagram, @les_blaves

La resposta dels companys masculins ha estat bona –"de moment s'han ofert a ajudar-nos", comenta Sánchez–, i el grup tindrà la seva pròpia samarreta com a colla i altres elements promocionals, com xapes i adhesius. Una de les estratègies que estan meditant és la de proposar algun tipus de col·laboració a les Guapes de Blancs. "Nosaltres som poquetes i elles són moltes i porten molt bagatge. Si ens ajuntem, segurament elles ens ajudaran més a nosaltres, però podem ajudar a mantenir la rivalitat entre colles en clau femenina". 

Edicions locals