'La Porxada es mereix castells de gamma alta'

Els Xics conviden a la diada de diumenge els castellers de Sabadell i els Marrecs de Salt

Cultura

'La Porxada es mereix castells de gamma alta'
'La Porxada es mereix castells de gamma alta' | Arxiu

La de festa major és una actuació assenyalada amb vermell en el calendari dels Xics de Granollers, tot i que s'esdevé en un moment particular, després de les vacances i, per tant, d'un període d'aturada sense assajos. Per aquest motiu cal recuperar el pols ràpidament "i passar de zero a 100 en una setmaneta i mitja", assegura la cap de colla, Anna Fradera.

En qualsevol cas l'esforç s'ho val, perquè és una diada molt especial i, com diu Fradera, "Granollers i la Porxada es mereixen els millors castells possibles, que serà el que anem a buscar. És a dir, castells de la gamma alta de 7. El repte, pel volum de gent que necessitem a la pinya, seria un 7 de 7 i la festa major és el trampolí de sortida per anar a buscar castells superiors, com per exemple un 4 de 8 o una torre de 7, reptes que tenim ganes d'atacar aquest any".

La diada de diumenge a la plaça de la Porxada tindrà dues colles amigues com a convidades, els Castellers de Sabadell –que aquest any han recuperat la categoria de colla de 8– i els Marrecs de Salt. En paraules de Fradera, "són colles amb les quals hem tingut el plaer d'actuar molts cops i que estan fent una bona represa després de la pandèmia. La germanor que hi ha entre nosaltres és molt bona, i penso que el clima que es podrà viure a plaça ens portarà a viure una gran jornada castellera". L'actuació anirà seguida d'un dinar obert a castellers i a tota la ciutat i un concert i festa a càrrec de la Portàtil FM a la plaça del Tint.

Un calendari atapeït

Els grana tornaran a l'activitat el 19 d'agost, amb un assaig a la Porxada, fora del programa de la festa. L'endemà, dissabte, actuaran a la festa major de Vilanova del Vallès i ja empalmaran amb la setmana de la festa grossa granollerina. En lloc de fer dos assajos en faran tres, que acostumen a ser "especials i diferents perquè donen visibilitat a la colla", com el de divendres a la plaça de l'Església, abans de l'estirada de corda i fora del seu entorn habitual a Roca Umbert. Són un bon aparador per donar-se a conèixer i, en el millor dels casos, despertar noves aficions, com també ho serà el taller de castells del dissabte 20. "En anys anteriors anava molt dirigit a difondre el fet casteller entre la canalla, i aquest any l'hem plantejat més obert a tot tipus de gent, perquè després de la pandèmia no hem pogut fer el rodatge natural que hi hauria d'haver hagut", explica la cap de colla.

Els Xics també trauran la camisa dimarts, durant la cercavila infantil, i dijous, per la cercavila d'inici, que inclou un dels grans moments de la festa granollerina: l'entrada a plaça i el pilar caminat que creua la Porxada fins al balcó de l'Ajuntament, "un instant molt màgic per a nosaltres", confessa Fradera.

La celebració del 30è aniversari de la colla es tancarà el 6 de novembre, quan els Xics tornin a actuar a la Porxada –amb els Minyons de Terrassa, els Castellers de Berga i els Castellers de Sant Cugat–, en el marc de la setmana de la seva diada.

Edicions locals