Aposta per les nits rumberes a la fresca

La colla blanca organitza dissabte un concert amb la república rumbera i capinàs, mentre que dijous pujaran a l'escenari tomaydaka

Cultura

Aposta per les nits rumberes a la fresca
Aposta per les nits rumberes a la fresca | República Rumbera

Blancs proposa engegar la festa major amb una nit rumbera protagonitzada per la formació granollerina La República Rumbera, nascuda el 2011 arran d'un curs d'introducció a la rumba catalana organitzat per l'Associació de Foment de la Rumba Catalana (FORCAT), dirigit per Peret, qui ha estat sempre un referent per aquests músics que es troben a Roca Umbert. 

Després d'anar-se trobant per tocar i compondre, el 2015 van presentar el primer treball, Al teu costat, un disc que va enregistrar-se després d'una campanya de micromecenatge i que va comptar amb col·laboradors de Nisio i Abraham Hernández, guitarrista de Peret.

El segon disc també neix d'una campanya de micromecenatge el 2017. Som la República és un manifest sobre la seva manera d'entendre la música i la vida, amb cançons fresques i alegres. Influïts, a més de Peret, per Los Manolos i Gato Pérez, la República Rumbera propet una nit molt ballable i animada perquè, com diuen a la cançó L'estiu:"aixeca't, mou-te i riu, i les penes van al riu".

 

Repetidors, ara a ballar

Els enccarregats d'escalfar l'ambient, però, seran el set rumbero CapiNàs, que tot i que l'any passat ja van ser presents al programa de festa major, les restriccions del moment van impedir ballar les seves versions a ritme de ventilador.

Nascuts el 2019, fan una rumba amb tocs de funk, reggae i cúmbia. El seu xou inclou des de clàssics com el mateix Peret i els Gipsy Kings, fins a relectures de Txarango, La pegatina, Los Delinqüentes i Muchachito, així com hits de la cultura pop més petarda de Rapahel i Marc Anthony, per exemple. I també algun tema propi, com els singles Ja m'han liat i Mai que es poden escoltar a les principals plataformes de música.

El ritme continuarà fins a la matinada gràcies a pd Tes.

Dissabte, reggaeton i sons urbans

Blancs ha organitzat també un concert el darrer dissabte de la festa major a la Porxada, en què han convidat els vallencs Figa Flawas, un duet format per Pep Velasco i Xavier Cartanyà que combina sons llatins, reggaeton i altres sons urbans. Al maig d'aquest anys Figa Flawas ha tret el seu primer disc de reggaeton en català, amb el títol Joves tendres, dos anys després d'estrenar-se a xarxes i plataformes amb el single 100 graus. També van ser els encarregats de la cançó de captació de voluntariat per a les Decennals de Valls. 

La festa seguirà fins ben entrada la matinada de la mà de la dj Trapella, guanyadora de la darrera edició del concurs de dj de Catalunya d'Europa FM, i dj Badabronx
–resident al Guateque Club del Clap de Mataró–.

Concerts

λ Concert amb la República Rumbera, CapiNàs i pd Tes 

Dia i hora: Dissabte 20 (21.30 h)

Lloc: pl. de la Porxada

 

λ Revolta Nimfa amb 

Les que Faltaband i dj Txell

Dia i hora: Dilluns 22 (23 h)

Lloc: pl. Perpinyà

 

λ Rock als porks amb
Residuos Permanentes,

The Ragtags i Chissourray

Dia i hora: Dimarts 23 (22.30 h)

Lloc: pl. Perpinyà

 

λ El tardet. Rumbeta
de Tomaydaka

Dia i hora: Dijous 25 (18 h)

Lloc: pl. Folch i Torres

 

λ Concert amb Figa Flawas i

dj Trapella amb dj Badabronx

Dia i hora: Dissabte 27 (24 h)

Lloc: pl. de la Porxada

Edicions locals