'He dibuixat la festa com m'agrada: un caos controlat'

La dissenyadora granollerina Eva Salayet és l'autora del cartell, ple d'elements festius propis de la ciutat

Cultura, Societat

'He dibuixat la festa com m'agrada: un caos controlat'
'He dibuixat la festa com m'agrada: un caos controlat' | Xavier Solanas

Com a veïna de la Porxada, Eva Salayet ha tingut unes vistes privilegiades en molts dels moments màgics de la Festa Major de Blancs i Blaus. I són moltes d'aquestes imatges enyorades que ha dibuixat en un cartell ple de referències als elements festius amb ADN granollerí. "Volia transmetre la festa que ens hem perdut durant dos anys, la festa major que vull –amb gent, un caos controlat i sense distanciament social–, la festa que he trobat a faltar", explicava la dissenyadora.

Nascuda a Granollers fa 42 anys, Salayet va presentar-se al concurs per fer el cartell de festa major sense gaires esperances de guanyar-lo, perquè feia poc que havia rebut l'encàrrec municipal d'idear la imatge de l'Obert x vacances de Roca Umbert. Però la seva proposta, allunyada voluntàriament de la conceptualitat i més centrada en les figures i rituals de la festa, va convèncer. "Quan dissenyo m'agrada aportar un record, un sentiment, o que la imatge et tregui un somriure", assegura l'autora, tot descrivint la que potser ha estat la clau de l'èxit.

Eva Salayet va estudiar disseny gràfic a la reconeguda Elisava –Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona– i, fa molts anys que es dedica al món de la moda, fent disseny d'estampacions i moltes il·lustracions. Precisament, la dedicació en aquest sector va fer que durant 11 anys hagués de viatjar molt per feina, i dominar l'anglès gairebé com una segona llengua pròpia. D'aquí que la granollerina compagini el disseny amb el taller Happy Hands per a infants, un espai al carrer Sant Josep de creativitat –dibuix, pintura i fang– en anglès.

El 2019 les il·lustracions de Salayet es van poder veure en una exposició al restaurant El Mirallet, en què va mostrar un ampli ventall d'estils, des de les imatges més infantils a les més abstractes.

Al cartell d'enguany hi ha representades tant entitats, com els Xics i els Diables, i imatgeria popular, com capgrossos i bèsties de foc, com granollerins i granollerines anònims que vesteixen de blanc i de blau, ballen, s'abracen i gaudeixen de l'enyorada festa.

Edicions locals