Distribució de menjar a gran escala
La granollerina Clàudia Ribó participa en el Programa Mundial d'Aliments de l'ONU
Garantir una distribució equilibrada dels aliments al món no és una tasca gens fàcil. Un dels organismes que vetllen perquè les zones en conflicte tinguin accés a una alimentació continuada i de qualitat és el Programa Mundial d'Aliments de l'ONU, en el qual treballa des de fa uns mesos la granollerina Clàudia Ribó. Aquesta jove de 25 anys, formada en economia internacional a la UPF, té l'encàrrec de comprar menjar a gran escala per distribuir-lo en països amb necessitats especials, sigui per un desastre natural o per conflictes bèl·lics.
"Ara com ara, Ucraïna, el Iemen, Síria i l'Afganistan són zones de màxima emergència, i després hi ha països on també s'actua, tot i que hi ha menys conflicte, com Líbia o el Líban", explica Ribó. En el seu cas se centra en la compra de grans tones de cereals, si bé també hi ha departaments per a la compra i distribució de llegums, condiments o menjar processat, així com altres béns i serveis necessaris a cada país.
Ribó explica detalls de la distribució d'aliments a les zones de conflicte. "Cada país té les seves necessitats; no s'envia el mateix a tot arreu", assenyala. "Hi ha delegacions que analitzen quins aliments fan falta a cada territori, tenint en compte els trets culturals, els hàbits d'alimentació i les necessitats nutricionals, entre d'altres". La petició es transmet al programa d'aliments de l'ONU, que s'encarrega de buscar els proveïdors i fer la gestió i el seguiment dels contractes, els carregaments i el lliurament de productes. Lluny del que podria semblar, diu Ribó, "hi ha molts controls de seguretat alimentària, dels preus o de la qualitat nutricional dels aliments que es distribueixen".
A més, a l'hora de fer la transacció, també es tenen en compte aspectes com la geopolítica o les donacions rebudes, que permeten actuar més intensament en un territori o l'altre. Per exemple, diu Ribó, "l'esclat de la guerra a Ucraïna va ser molt mediàtic, de manera que, durant un temps, la gran majoria de les donacions s'adreçaven a aquest país i hi havia més fons per comprar menjar per als ucraïnesos". No obstant això, allà on els conflictes són més persistents, les xarxes de compra i distribució estan més consolidades. "Sorprèn com tot està planificat i especificat als contractes: la qualitat nutricional dels productes, els certificats de seguretat, les xarxes de distribució i logística i els requisits que han de complir els proveïdors i tots els agents implicats en aquest procés".
Comerç internacional
Ribó va accedir a aquest organisme de l'ONU, amb seu a Roma, mitjançant un programa de beques de l'ICEX, una entitat del govern espanyol que ajuda les empreses locals a internacionalitzar-se. El programa inclou un màster en comerç internacional, un any de pràctiques en oficines de comerç a l'estranger i un altre any de feina en empreses o organismes internacionals. "Vaig estar un any al Canadà promocionant productes espanyols i ajudant empreses d'allà o d'aquí que volien implantar-se fora del seu territori", explica Ribó. "I ara he tingut l'oportunitat de participar en aquest programa de compra d'aliments a gran escala, on puc treballar envoltada de gent oberta i compromesa amb qui estic aprenent molt". Un cop acabi aquesta estada a l'ONU, Ribó no descarta continuar vinculada al programa fent una estada en algun país en conflicte: "Fer estades sobre el terreny et dona una altra visió de les coses, i si sorgís l'oportunitat segur que també ho faria", conclou.