El govern projecta un eix verd de Palou al parc Torras Villà

En el ple de l'estat de la ciutat l'alcaldessa Barnusell avançava algunes de les actuacions previstes i anunciava un pla de mesures d'estalvi energètic

Societat

L'Ajuntament assegura que la intenció és també la d'ampliar el parc Torras Villà
L'Ajuntament assegura que la intenció és també la d'ampliar el parc Torras Villà

L'emergència climàtica i la crisi en els subministraments són dos problemes globals que guiaran –inevitablement– les actuacions municipals del proper curs. Així es desprèn del discurs que l'alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, va pronunciar dimarts per obrir el ple de l'estat de la ciutat. El govern municipal s'enfocarà en cinc punts, deia, de "transformació" de Granollers.

El primer, per fer-la més verda i sostenible, amb la proposta d'una anella verda –iniciada amb el projecte subvencionat per fons europeus de renaturalitzar l'entorn del Congost–, que "haurà de connectar des de Palou amb el segon aiguamoll de Can Cabanyes, passant per la nova reordenació de la Bòbila amb l'avinguda Sant Esteve", per a la qual l'Ajuntament ha demanat ajuda dels Next Generation per reurbanitzar-la amb més arbrat, un nou carril bici i "el trànsit molt més pacificat". Aquest eix connectarà amb el parc Torras Villà, que "s'ampliarà gràcies a l'acord per cobrir la via. Tindrem un nou passeig de més de 400 metres, ple d'arbres", concloïa l'alcaldessa.

La portaveu d'ERC, Núria Maynou, trobava "el projecte del Congost una excel·lent notícia", però recordava que "fa 11 anys de l'última gran intervenció d'espai verd, al parc del Lledoner", així com que la reordenació de la plaça Barangé –anunciada en l'anterior mandat– està "paralitzada". També el portaveu de Junts, Àlex Sastre, recelava de les promeses del govern: "Després de 15 anys, el cobriment de la via només el tenim en els papers", mentre que el socialista Jordi Terrades li assegurava que el mateix dimarts el ministeri havia signat algunes expropiacions necessàries per al cobriment de la via.

Licitació de les piscines al gener

En l'àmbit de la sostenibilitat, l'alcaldessa també apostava per un canvi de model energètic i posava com a exemple alguns equipaments que ja funcionen amb plaques fotovoltaiques i biomassa, i assegurava que l'oficina de rehabilitació energètica ha atès 600 persones en 3 mesos i que s'han iniciat visites a les comunitats de veïns del sector Primer de Maig per rehabilitar-lo. El consistori treballa també per implantar en alguns equipaments municipals comunitats energètiques amb habitatges de veïns. Barnusell alertava que l'increment de costos energètics també afectava les arques municipals, que el primer trimestre d'enguany ha triplicat la despesa corrent respecte al mateix període de 2021. Per això, assegurava que ha encarregat un pla de mesures d'estalvi. Un dels equipaments amb més dificultats són les piscines municipals, "que vam intervenir per garantir el servei. Al gener licitarem les obres de la nova piscina coberta", deia, mentre que Sastre acusava el govern "d'haver-hi actuat tard i sovint de forma opaca".

La resta d'eixos de transformació que proposava Barnusell són el d'una ciutat més neta i més segura; amb oportunitats per a tothom; que "dibuixa el futur que volem", i que "es transforma a través d'aliances". En aquest darrer punt, l'alcaldessa posava el focus de la seva gestió: "Aliances amb els grups municipals, la ciutadania, les associacions de veïns, les entitats, els voluntaris per als grans esdeveniments... sense la força de la gent Granollers no s'explicaria. I gràcies a les aliances amb les altres administracions, aquest mandat la ciutat haurà rebut 216 milions d'euros d'inversió".

El nou parc sanitari i la formació en infermeria

Al ple de l'estat de la ciutat, l'alcaldessa destacava també com la ciutat passarà de tenir "un dèficit d'infraestructures sanitàries a, gràcies a les aliances amb la Generalitat, convertir l'hospital en referència a la comarca i peça clau en la xarxa sanitària del país". Barnusell assegurava que a finals d'aquest any es podrà posar en marxa la nova unitat d'Urgències fruit de l'ampliació que s'està construint, i que l'any vinent s'enllestiran la resta de plantes. A més, destacava que també serà l'any de la posada en marxa del nou centre de radioteràpia i diàlisi. "Tindrem un nou parc sanitari que farà un salt en qualitat assistencial i que serà possible gràcies al treball en xarxa amb la Generalitat, el Clínic, els hospitals de la comarca i el món sanitari", afegia l'alcaldessa, que assegurava que "caldrà enfortir el vessant docent. Ara és el moment de noves aliances per formar personal d'infermeria". Davant d'aquesta nova realitat sanitària, els grups de l'oposició demanaven un canvi de governança de l'Hospital, actualment amb "un patronat amb uns estatus del segle XIX", deia Maynou. Sastre proposava estudiar "la idea d'un consorci sanitari".

Edicions locals