Metges sants i gegants vells

El desaparegut sant de barri al carrer de Corró s'ha transformat en la diada dels gegants vells

Cultura

El repic, la música i el ball donen pas a la cercavila festiva
El repic, la música i el ball donen pas a la cercavila festiva | Toni Torrillas

Dissabte, els gegants vells de Granollers, en Cosme i la Damiana, celebraran la seva diada, els Sants Metges. La festa s’iniciarà a les 18.30 h, amb l'arribada a la capella del carrer de Corró d'en Corb —un animal present al primer escut de la ciutat— i la Granota —vinculada al nom de Granollers—, la parella de capgrossos estrenats el 1981 per festejar la recuperació dels gegants vells.

Com és protocol·lari, les dues figures picaran a les portes de la capella per fer la despertada, mentre una formació de grallers interpretaran el Toc d’ofrena als Sants Metges, una peça musical de Josep Maria Mayol recuperada pels geganters de la ciutat d’un antic llibre de partitures.

Amb el repic de la campana de la capella les portes s’obriran i els gegants vells sortiran de l’interior per tal de celebrar conjuntament amb els veïns i veïnes aquesta festa tan especial. Després de fer diverses ballades, el programa continuarà amb una cercavila festiva (19 h) pels carrers de Corró, Santa Elisabet, plaça de l’Oli, carrer de Sant Roc i que conduirà els dos capgrossos i els gegants fins a la plaça de la Porxada, on els gegants vells posaran el punt final a la diada amb un nou ball.

Aquesta és un antic sant de barri que se celebrava a començaments del segle passat i que va acabar desapareixent. El 2010 els Amics dels gegants i Capgrossos de Granollers van recuperar d’alguna manera el record d’aquella tradició, donant-li un nou format i transformant-la en la diada dels gegants vells de la ciutat.

Edicions locals