Raimon Obiols: 'En moments complicats, la democràcia pot morir d'intranscendència'

L'ex-primer secretari del PSC presenta a Granollers el llibre 'El temps esquerp', amb 12 apunts sobre la decepció política

Política

Raimon Obiols, entre Alba Barnusell i Josep Mayoral
Raimon Obiols, entre Alba Barnusell i Josep Mayoral

L’ex-primer secretari del PSC Raimon Obiols va ser dijous a Granollers per presentar el llibre El temps esquerp, una dotzena d’apunts contra la decepció política. Obiols va fer un repàs del moment polític actual tant a Catalunya com a Europa, uns temps en què, segons deia, “la democràcia pot morir d’intranscendència”. “En moments complicats com l’actual, amb moltes crisis obertes, es tendeix a la decepció política i a discursos cada cop menys democràtics”. Això explicaria, per exemple, la victòria de la ultradretana Giorgia Meloni a Itàlia diumenge passat. “A Itàlia han pres mal per un excés de desorientació política, una modernització a l’estil americà en què la ideologia perd força i la guanya el discurs identitari”.

L’exdirigent socialista apuntava que “la identificació amb la pàtria sempre dona molts vots”, cosa que “fa molt mal a la democràcia”. “És el cas de Meloni a Itàlia, Orban a Hongria, Le Pen a França, o Trump als Estats Units”. També posava com a exemple la victòria de Ciutadans a Catalunya el desembre del 2017, ja que aquest partit va abanderar aleshores el discurs més nacionalista espanyol.

Davant d’aquests escenaris, afirmava que aquests discursos de nacionalisme exacerbat són “màquines trituradores”, en el sentit que “generen conflictes que no porten enlloc”. “De les confrontacions identitàries només se’n beneficia aquell qui en treu profit, però mai no tenen guanyadors”, deia Obiols, qui afegia que “cal aprendre de la història per no ensopegar una vegada i una altra amb la mateixa pedra”.

En aquest context de decepcions també apuntava que darrerament hi ha una tendència a fer política contra els partits. “Això és perillós perquè porta a la fragmentació i a moltes minories victimitzades”. Per això “calen partits més oberts, democràtics, amb llibertat de discussió i que no siguin burocràtics, perquè sense els grans partits no hi haurà democràcia al segle XXI”.

Excés de fantasia

En relació amb Catalunya, Obiols afirmava que els darrers 10 anys hi ha hagut “un dèficit d’imaginació i un excés de fantasia intencionada”, i feia una crida a actuar perquè la democràcia no sigui intranscendent també a Catalunya. “L’esquerra hem de deixar de queixar-nos i tenir present que no hi ha mai una gran solució, sinó moltes solucions petites per a problemes concrets, que són molt més efectives”.

Claus per a l'optimisme

En la presentació del llibre, que va tenir lloc a la llibreria Anònims, Obiols va estar acompanyat de l’exalcalde Josep Mayoral, qui va introduir algunes qüestions i va desgranar una desena de raons per les quals val la pena llegir-lo: “és una reflexió lúcida sobre el temps que vivim i una alerta sobre el que pot venir; repassa la història i planteja elements per lluita contra la decepció política”. “I també defensa el coratge de la concòrdia, la necessitat d’unir-se, respectar-se i entendre’s”, deia Mayoral. També de l’alcaldessa, Alba Barnusell, destacava que al llibre hi ha “claus per a l’optimisme”, i afirmava que “cal conèixer bé la història per arrelar-s’hi i també per avançar”.

Edicions locals