El Panoràmic s’escampa a nous espais de la ciutat i repeteix seu compartida amb Barcelona

El festival manté vincles amb altres certàmens i esdeveniments internacionals d'Europa i Llatinoamèrica

Cultura

L'alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, provant el projecte de realitat virtual de Gerard Toledano, a la dreta
L'alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, provant el projecte de realitat virtual de Gerard Toledano, a la dreta | C. R.

El festival Panoràmic, que explora la interacció entre el cinema, la fotografia i els nous llenguatges i narratives audiovisuals, celebrarà la sisena edició del 20 d'octubre al 27 de novembre, per segon any consecutiu amb una seu desdoblada a Granollers i Barcelona. Joan Fontcuberta, portaveu de l'equip directiu, assenyala que "Granollers és el nostre bressol i on ens sentim més ben acollits i representats", però alhora afegeix que a la Ciutat Comtal se'ls ha rebut "amb molta generositat i interès". Això els ha portat a mantenir les col·laboracions ja existents i enguany incorporar per primera vegada al MACBA.

Durant l'acte de presentació, Mercè Alsina, membre de l'equip assessor, ha manifestat que el Panoràmic s'estén "com una taca d'oli" per apropar-se al públic i aquesta voluntat es tradueix en un increment dels espais de la ciutat on hi serà present: Roca Umbert, el Museu, el Teatre Auditori, l'Adoberia, el Cinema Edison, la Casa Clapés, el carrer Mare de Déu de Montserrat o el refugi de la plaça Maluquer i Salvador.

Cada any el Panoràmic gira al voltant de “qüestions que afecten la cultura contemporània”, com ha recordat Fontcuberta. El fil conductor de la present edició és el concepte d’“el quart paisatge”. Amb aquest terme es descriuen tant aquells escenaris “devastats per l’acció de l’home o les catàstrofes”, com també els paisatges recreats —cas dels parcs temàtics—, aquells transformats en icones —els de les postals turístiques— o els entorns virtuals dels videojocs i altres productes digitals .”Un lloc en el qual habitem, però que ja no és físic ni tangible, és imaginari, però el vivim com a real”, segons Fontcuberta.

19 exposicions i 50 activitats

El festival oferirà 19 exposicions entre les dues ciutats. Segons Alsina "provocaran sorpresa, atrauran l'interès i poden ser molt curioses de veure". A títol d'exemple, Fontcuberta s'ha mostrat complagut pel fet que una d'aquestes abordi una qüestió de màxima immediatesa, la invasió d'Ucraïna, "i com aquell paisatge es veu afectat per la barbàrie". Aquesta mostra, a més, s'ubicarà en un espai insòlit, el refugi antiaeri de la plaça Maluquer i Salvador.

Un festival de la mirada no s'entendria sense projeccions audiovisuals. Aquestes es dividiran en dos àmbits. D'una banda, l'Open Panoràmic mostrarà la dotzena de projectes finalistes de la convocatòria artística. En paral·lel, s'organitzaran sessions de cinefòrum a partir de títols comercials recents, com Alcarràs de Carla Simón, Pacification d'Albert Serra, Magaluf Ghost Town de Miguel Ángel Blanca i Hereditary d'Ari Aster. A més, el Panoràmic torna a disposar d'un canal a la plataforma digital Filmin, amb una selecció de pel·lícules vinculades al festival.

Per segon any el festival torna a capbussar-se en els fons arxivístics a través de la secció Panoràmic File, que opera sobre els materials continguts a arxius històrics per fer-los més visibles. Comptarà, entre altres, amb la intervenció de l’artista de la comarca Jaume Parera a l’Arxiu Municipal de Granollers. A partir d’imatges d’arxiu i actuals, el seu projecte HiperCongost farà evident la transformació de la riba del riu Congost, d’abocador a espai de lleure. El treball de la madrilenya Gadea Burgaz, iniciat a la Casa Planas de Mallorca i prolongat amb una residència a França, culminarà amb la instal·lació Envíame la foto a la Tèrmica.

Com a novetat, s'ha programat un apèndix musical, la sessió de cinema-concert Una nit al cinema amb David Carabén & Co, a través de la qual el líder del grup Mishima farà evident la influència del setè art en la seva música. S'han programat dues d'aquestes actuacions, el 5 d'octubre a la Filmoteca de Catalunya i el 27 d'octubre a la Nau B1 de Roca Umbert.
Enguany creix l'oferta familiar i per a escolars, presentada sota el paraigua Panoràmic Kids i recolzada també en un programa educatiu adreçat a escolars des de primària fins a batxillerat. Alguns dels artistes hi formaran part, cas de Txema Salvans o Mayra Martell.

Amb projecció internacional

Per Fontcuberta el Panoràmic "està arrelant, i això és positiu per Granollers, pel país i per la cultura en general" i assenyala el fet que el certamen cada cop estableix més sinergies amb altres festivals i esdeveniments internacionals, a Europa i Llatinoamèrica. "Hi ha una voluntat de portar Granollers i les nostres iniciatives més enllà de les fronteres territorials".
Com ha resumit Mercè Alsina, la present edició reafirma la "voluntat de créixer i d'expandir-se, però també de generar complicitats" per, com ha apuntat alcaldessa Alba Barnusell, consolidar un festival que esdevingui un "referent al sud d'Europa".

Tota la informació a panoramicgranollers.cat.

 

 

Edicions locals