Apagada de llums als comerços contra l'encariment de l'energia

Desenes de comerços del centre, adherits a Gran Centre i Del Rec al Roc, s'han sumat a la protesta aquest migdia

Economia

Llums apagats als forns i comerços   I  Foto: Carola López i Laura Rodríguez, ACN
Llums apagats als forns i comerços I Foto: Carola López i Laura Rodríguez, ACN

Desenes de comerços de l'illa de vianants s'han sumat aquest divendres al migdia a l'apagada de llums en protesta per l'augment del preu de l'energia. Els comerciants asseguren que estan contra les cordes i que els és molt difícil subsistir, i és que la factura dels subministraments ha pujat, de mitjana, un 250% en el cas de l'electricitat, un 130% en el cas del gas i un 70% en el cas dels carburants. Entre els participants hi ha hagut comerços adherits a Gran Centre, Del Rec al Roc i Més que Comerç, i també el 100% de les parades del Mercat de Sant Carles.

La iniciativa de la protesta, que s'ha fet de 12 a 12.15 h, va sorgir del Gremi de Forners, però posteriorment s'hi han adherit molts altres gremis i entitats, sobretot de forners, pastisseries i comerciants, i també la patronal Pimec. L'objectiu era "dir prou" a l'increment desmesurat i desbocat del preu de l'energia i instar les administracions a prendre "mesures immediates, reals i efectives per reduir els costos energètics i garantir així la viabilitat de les empreses comercials".

"El comerç, però tampoc les llars o la indústria, pot suportar de forma sostinguda en el temps aquests costos en els seus pressupostos", alerten des de Gran Centre. "Això posa en perill i tensa com mai les activitats econòmiques i tot el que se'n deriva, com l'ocupació o la capacitat d'inversió".

Els comerciants alerten que serà difícil no repercutir en els preus dels articles la pujada de la llum. "Com a molt es poden apujar els preus entre un 3 i un 5%; més enllà és inassumible". Per això reclamen, entre d'altres, una rebaixa del tipus impositiu de l'IVA que s'aplica a la factura de l'electricitat del 21% al 4%, i la bonificació del 50% de les quotes de la Seguretat Social fins al final de la primavera. També demanen una bonificació del 100% de les quotes del treball autònom fins a finals de la primavera i l'atorgament d'ajudes directes a totes les empreses.

D'altra banda, els comerciants no descarten més apagades, si és necessari, durant la campanya de Nadal.

Edicions locals