Granollers acull la primera sessió participativa per fer aportacions a la futura llei de drets culturals

Dilluns Roca Umbert acollirà els grups de treball per identificar reptes i necessitats que proposa la Generalitat

Cultura

Dilluns la Generalitat iniciarà un procés de participació per fer aportacions a la futura llei de drets culturals, que comptarà amb nou sessions presencials, la primera de les quals serà el mateix dilluns a la tarda a la fàbrica Roca Umbert de Granollers. La resta de sessions s'aniran desenvolupant fins al desembre a Manresa, Vilafranca del Penedès, Tortosa, Barcelona, Lleida, Tarragona, Girona i la Seu d’Urgell.

També es faran cinc sessions tècniques per gestar el contingut de la futura llei i l’estructura. També es faran trobades amb representants de l’àmbit social, associatiu, cultural, empresarial i acadèmic fins al gener de 2023. Amb totes les propostes es redactarà el primer esborrany de l’avantprojecte de llei. El Govern preveu aprovar el projecte de llei abans de l’estiu i que arribi al Parlament i entri en vigor a finals de 2023.

Al marge de les trobades arreu del territori, la ciutadania ja pot fer propostes de manera individual i telemàticament a l’Avantprojecte de llei de drets culturals a través del web de participació ciutadana de la Generalitat. Al marge del procés de participació, el Departament de Cultura s’ha reunit amb el plenari del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) per escoltar les seves aportacions. 

El secretari general de Drets Socials, Oriol Amorós, han explicat que la futura llei de drets culturals tindrà com a objectius garantir la lliure participació, la creació i l’accés de tota la ciutadania a la vida cultural. Precisament el passat juny el Govern va aprovar la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de drets culturals. El document parteix de la idea que la participació en la vida cultural és un dret universal i un element clau per a la cohesió social de la comunitat, així com per a la inclusió, el progrés i la plena realització de les persones que en formen part.

Segons han explicat en un comunicat, la llei establirà el marc que garanteixi a la ciutadania intervenir en la vida cultural, i gaudir dels béns, els productes i les pràctiques culturals, amb especial atenció a aquelles persones i col·lectius que actualment no poden accedir-hi en igualtat de condicions, així com el dret a tothom de participar en la governança de la cultura. També han insistit que la futura norma se centrarà en l’accés universal a la cultura i a establir principis com la no-discriminació per motius econòmics, socials, territorials, d’origen o de gènere en el gaudi i l’accés als béns, productes i serveis culturals de qualsevol naturalesa, així com el dret a rebre una educació i una formació adequades en l’àmbit del coneixement, les arts i les ciències.

La sessió participativa de Granollers té com a objectiu identificar reptes i propostes al voltant dels continguts relatius als Drets Culturals en clau deliberativa, i recollir els elements que faciliten o dificulten la seva extensió al llarg del territori català. La sessió està dirigida a tots aquells agents relacionats amb el tema en qüestió, amb un aforament màxim de 30 persones.

Edicions locals