'Durant la pandèmia, el 75% dels andins es va quedar sense ingressos'

Sindicalistes Solidaris i la UGT presenten al Museu la publicació 'Impacto del Covid-19 en la región andina'

Societat, Economia

La presentació del llibre, aquest dimecres al Museu
La presentació del llibre, aquest dimecres al Museu

Sindicalistes Solidaris i la UGT de Catalunya han organitzat aquest dimecres al Museu de Granollers la presentació d'una publicació sobre l'impacte de la Covid-19 a la regió dels Andes, que inclou cinc països llatinoamericans: Bolívia, Xile, Equador, Colòmbia i el Perú. L'acte ha comptat amb la participació del coordinador de la publicació, Luis Ángel Rodríguez, i del secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros.

Rodríguez explicava que l'any 2020 hi va haver una contracció de l'economia tant a Europa com a l'Amèrica Llatina, però que l'impacte als dos continents va ser molt diferent. "No és el mateix tenir un PIB per càpita de gairebé 40.000 dòlars i una pressió fiscal del 35% que tenir un PIB per càpita de 6.000 dòlars i una pressió fiscal del 15%", deia. "Hi ha causes estructurals en l'àmbit econòmic, sanitari i en l'organització de l'Estat, la societat i l'economia que agreugen molt més les crisis".

En aquest sentit, Rodríguez explicava que la Covid va causar milers de morts als països andins. "La pandèmia, que allà coneixem com la catàstrofe, va devastar nacions", i no només en l'àmbit sanitari, sinó també econòmic i laboral. "Hi va haver una pèrdua massiva de llocs de treball i un gran augment dels nivells de pobresa: el 75% de la població es va quedar sense ingressos", deia.

Cooperació sindical

Camil Ros, per la seva banda, destacava la importància de celebrar actes de "pedagogia i denúncia" que posin en relleu com la condició social pot afectar en molts altres àmbits de la vida, com ha posat de manifest la pandèmia de la Covid-19, que "ha tingut un impacte molt desigual arreu del món en funció de la situació social i laboral de les persones". "Si la meitat de la despesa militar del món es destinés a sanitat i educació, al món estaríem molt millor", deia a tall d'exemple.

Ros, d'altra banda, també valorava la tasca de la UGT en relació amb la cooperació sindical. "Donem suport als treballadors d'arreu del món en aspectes com la formació del treball i l'organització sindical; allà on hi ha llibertat i col·laboració sindical es reforça la democràcia", deia, i agraïa la sensibilitat de l'Ajuntament de Granollers amb la cooperació, amb qui la UGT col·labora en aquesta matèria des de fa 15 anys.

Edicions locals