El Museu rellegeix la ciutat romana a partir del seu fons

Dissabte s'inaugurarà l'exposició 'In Illo Tempore', amb una selecció de 300 peces arqueològiques

Cultura

L'exposició documenta el vessant productiu de la vil·la romana
L'exposició documenta el vessant productiu de la vil·la romana | C. R.

El subsol de Granollers ha estat explorat –fins allà on ho ha permès l'urbanisme i la propietat privada– des de fa dècades i a través d'una cinquantena d'intervencions arqueològiques. Els darrers 30 anys han aportat un important volum de troballes d'època romana que, en bona part, encara no havien estat degudament identificades i estudiades. Per aquest motiu, el Museu de Granollers ha decidit posar fil a l'agulla i esbrinar en quina mesura l'anàlisi d'aquestes restes validen, modifiquen o enriqueixen el que pensem que era la ciutat fa 2.000 anys.

Un equip liderat per l'arqueòleg de la casa, Marc Guàrdia, s'ha arremangat i ha revisat unes 600 caixes dels magatzems, amb materials diversos i documentats de manera desigual. Una tasca ingent que s'ha allargat durant dos anys i mig.

Una selecció de 300 peces trobades a Granollers i rodalia –algunes ja conegudes, la major part inèdites– conformen el cor d'In Illo Tempore. Granollers en època romana, una ambiciosa exposició de producció pròpia i de llarga durada que s'inaugura dissabte (19 h).

Guàrdia explica que "el compromís era no tornar a parlar del que sabem, però sí fer una relectura a partir de les peces del fons del Museu. És tot aquest material el que ens parla, i li hem volgut donar tot el protagonisme. No es tractava d'anar a buscar les peces més singulars del Vallès o de Barcelona, sinó que fossin les que hem trobat aquí les que ens defineixin". Sobresurten l'única làpida conservada de la Granollers romana i el mosaic d'uns banys trobat als jaciments de Can Jaume i el carrer Pompeu Fabra, que ha estat reconstruït tessel·la a tessel·la.

La visualització de tot aquest patrimoni mereix un capítol a part. Una de les "joietes" de l'exposició és un vídeo que sobreposa en el mapa de Granollers les ubicacions de les excavacions arqueològiques i recrea amb tot detall l'aparença que podien tenir les edificacions en la seva època.

La intervenció del dissenyador Miquel Llach relliga amb harmonia tot el conjunt, amb un treball de posada en escena que aporta claredat i també intenció. Conté picades d'ull a l'espectador, cas de les cites al treball pioner de Josep Estrada i la seva esposa, Feli Miyares. Com adverteix Guàrdia, "nosaltres no venim aquí a inventar-nos res, sinó que som hereus de gent que s'ha pelat els colzes per intentar entendre d'on venim. I això és el que vol ser aquesta exposició: un mirall".

Els continguts s'enriqueixen encara més amb un catàleg il·lustrat que conté textos científics d'experts del món romà, entre aquests l'historiador i arqueòleg granollerí Jordi Pardo. Una publicació "de referència i que estableixi càtedra", en paraules de Guàrdia.

També, com és habitual, es programaran activitats i propostes paral·leles entorn d'un projecte que atorga tot el sentit a la tasca d'un museu local i al seu fons. Els visitants podran endinsar-se i descobrir el Granollers en època romana fins al 31 de desembre de l'any que ve.

Edicions locals