Escriptores i compositores rellevants del segle XIX, en una mostra a Can Jonch

'Dones en l'oblit' és fruit del treball de recerca de batxillerat de dues estudiants de l'Escola Pia: Queralt Cunill i Ariadna Pou

Cultura, Societat

Ariadna Pou i Queralt Cunill, en la inauguració de la mostra, aquest dijous
Ariadna Pou i Queralt Cunill, en la inauguració de la mostra, aquest dijous

Coincidint amb l'efemèride de la mort de la Montserrat Roig, Can Jonch acull aquest novembre una exposició produïda i ideada per dues alumnes de batxillerat l'Escola Pia de Granollers: Queralt Cunill Farrés i Ariadna Pou Bermúdez. La mostra, fruit del seu treball de recerca en l'àmbit humanístic, porta per títol Dones en l'oblit, i presenta sis compositores i sis escriptores rellevants del segle XIX que no han tingut el reconeixement ni la projecció pública que haurien merescut.

Inicialment, cadascuna va fer la seva part del treball; la Queralt va aprofundir en la literatura i les sis escriptores, mentre que l'Ariadna ho va fer en la música i les sis compositores. Llavors van ajuntar les dues branques per donar forma a l'exposició, una iniciativa que va arribar després animades per les seves tutores, Maria Parera i Fina Jerez.

"L'objectiu era donar visibilitat a aquestes dones que molt sovint han estat ignorades per la societat", deia Cunill en la inauguració de la mostra. "Ens hem centrat en el segle XIX per treballar més a fons un moment concret de la història", afegia Pou, qui apuntava que aquest va ser un període de "molts canvis, en què moltes dones van començar a escriure i a compondre".

Pou i Cunill consideren que "actualment hi ha més igualtat i les dones poden destacar professionalment en els seus àmbits", però destaquen que "al segle XIX això no era així". De fet, "en aquella època no estava ben vist que les dones escrivissin, i moltes compositores deixaven de fer aquesta feina quan es casaven". "Les dones tenien un paper molt secundari i sempre estaven a l'ombra d'un home", afirmen.

Les sis compositores que es presenten són Fanny Mendelssohn, Clara Wieck, Amanda Maier, Pauline García, Cécile Cheminade i Louise Dumont; i les escriptores són Jane Austen, George Eliot, Emily Brönte, Mary Godwin, Lousia May Alcott i Charlotte Brönte. Totes tenen una breu ressenya, amb una descripció de la seva activitat, una fotografia, una pinzellada de la seva vida i les seves obres més rellevants.

La mostra es pot visitar a Can Jonch fins a l'1 de desembre, de dilluns a divendres, de 9 a 14 h.

Edicions locals