El cofinançament dels projectes amb fons Next Generation fa créixer un 16,5% la inversió per al 2023

El capítol d'inversions sumarà 13,7 milions, dels quals prop d'una tercera part seran per a una planta solar a Can Cabanyes i la reforma de les piscines

Societat

El cofinançament dels projectes amb fons Next Generation fa créixer un 16,5% la inversió per al 2023
El cofinançament dels projectes amb fons Next Generation fa créixer un 16,5% la inversió per al 2023

La necessitat de cofinançament dels projectes que han rebut fons Next Generation de la Unió Europea (NGUE) ha fet que el capítol d'inversions de l'Ajuntament per a 2023 hagi crescut un 16,5% contra tot pronòstic –tenint en compte que serà any electoral i que la inflació s'ha disparat–. Així, el paquet de despeses dedicat a inversions serà de gairebé 2 milions més que enguany, de manera que s'enfilarà als prop de 13,7 milions d'euros.

D'aquests, uns 2,7 es destinaran a sis projectes que han rebut fons europeus i que es començaran a desenvolupar el 2023, com la renaturalització de la llera del Congost, una proposta que el govern local planteja com una primera fase d'una futura anella verda de la ciutat i per al qual s'han pressupostat 1,8 milions –els NGUE li han concedit 3,3–. El regidor d'Hisenda, Jordi Terrades, advertia que la partida per a inversions podria créixer encara més, tenint en compte que Granollers encara està pendent de 17 projectes més presentats a les línies d'ajut d'Europa, "bona part dels quals seran atorgats", augurava i, de fet, explicava que enguany s'ha estat més conservador a l'hora de finançar projectes amb el romanent de tresoreria "perquè estàvem pendents dels projectes finançats", així com ha calgut destinar-lo a increments de costos no previstos.

Terrades indicava, a més, que el projecte amb més inversió municipal (2,7 milions) també està vinculat a la filosofia dels Next Generation i la sostenibilitat. En aquest cas, es tracta d'un projecte de planta solar a Can Cabanyes, cofinançat per la Diputació de Barcelona –amb 1,5 milions–.

El regidor va voler destacar altres projectes, com la nova partida –ja creada el 2022– per a ajuts a la rehabilitació energètica i accessibilitat, de 440.000 euros; la "millora de la comunicació del barri de Can Gili, aprofitant el desdoblament de l'R3", és a dir, el pas inferior de l'estació de Granollers Canovelles amb una inversió de 575.000 euros; i els 827.000 euros que se sumen als 1.450.000 pressupostats l'any passat per a l'edifici de pisos de lloguer social del passeig de la Muntanya, licitat aquest mes.

Injecció a la reforma de les piscines

La segona partida més important de les inversions per a 2023 seran els 1,9 milions d'euros extres que caldrà injectar a la rehabilitació de les antigues piscines cobertes, després de l'aturada de les obres arran de la suspensió de pagament de l'empresa adjudicatària Abolafio i l'increment de costos de les matèries primeres. Tal com avançava Som, les obres ja s'han tornat a licitar, amb un cost total de prop de 6 milions, i el govern espera adjudicar-les a finals d'any perquè es puguin reprendre. L'Ajuntament, a més, també es fa càrrec de la part que havia d'assumir la concessionària de les instal·lacions –el CNG—, intervingut des del juliol.

Edicions locals