El 17è Premi de Pintura Paco Merino distingeix una peça entre l’escultura i l’objecte

El guardó viatja fins a Girona en una edició que ha rebut treballs de tot l'Estat i també de l'estranger

Cultura

Joan Vilajoana al costat de l'obra guanyadora, 'Paisatge II'
Joan Vilajoana al costat de l'obra guanyadora, 'Paisatge II' | C. R.

El gironí Joan Vilajoana, docent al centre de formació teatral el Galliner, és el guanyador de la 17a edició del Premi Paco Merino de pintura, dotat amb 2.500 euros.

Curiosament, la seva obra, Paisatge II, no és una pintura sinó una peça matèrica elaborada l’any passat a partir de l’acumulació d’un gran nombre de papers de diari doblegats i col·locats dins d’un bastidor. Vilajoana fa més de 30 anys que pinta i va arribar a aquesta tècnica per atzar. L’autor explica amb humor que “en els diaris he trobat una gamma de colors que no trobes enlloc, i cada diari té el seu. Els grocs són d’El Punt, un diari molt catalanista, els vermells són del Diari de Girona i hi ha uns verds que només trobo a la pàgina de defuncions de La Vanguardia”.

La peça forma part d’una sèrie conformada per una trentena de paisatges que, en l’aspecte compositiu, s’inspiren en els boscos, “que són un caos ordenat”.

En opinió de l’artista Lluís Estopiñan, portaveu del jurat, l’obra premiada és “una acumulació de fragments de temps que creen un espai. A part de l’efecte estètic, aquest concepte li dona un valor afegit”.

El veredicte del jurat es va fer públic dimarts a la llibreria La Gralla, en el marc de l’exposició col·lectiva amb les 14 obres finalistes que es pot veure a l’Espai Gralla fins al 10 de desembre. Enguany s’han rebut 111 obres d’arreu de l’Estat –dues d’aquestes signades per artistes de Granollers– i de països com Dinamarca, els Estats Units i Argentina.

Com a curiositat, la peça Natura viva de l’alacantina Susana López recrea de manera molt fidel les marines que Merino va pintar a l’illa de Menorca, on li agradava refugiar-se.

Edicions locals