L'Alliance Française vol rellançar-se, coincidint amb el 40è aniversari del centre

L'acadèmia del carrer de Corró organitza una celebració divendres, amb un recital, una exposició i un audiovisual commemoratiu

Cultura, Societat

José Antonio Sánchez i Flora Mañes, embarassada de la seva filla, el 1996, a la seu del carrer Corró acabada d'inaugurar
José Antonio Sánchez i Flora Mañes, embarassada de la seva filla, el 1996, a la seu del carrer Corró acabada d'inaugurar

França ha regalat un munt de coses al món: els valors de la república, la baguette i, és clar, la chanson. El cantautor Miquel Pujadó, un estudiós de la cançó d’autor, recollirà aquesta herència en el recital que oferirà divendres (19 h) a la seu de l’Alliance Française, des de fa quatre dècades una ambaixada de la cultura gal·la a la ciutat. El centre està d’aniversari, tot festejant l’efemèride de la seva arribada a la capital vallesana.

Qui ho va fer possible va ser José Antonio Sánchez, que el 1982 va establir l'acadèmia en un pis del carrer Anselm Clavé. La primera professora va ser Cathy Charles, que encara es mou en l’òrbita del centre. A ella si sumaria Joana Vila, encara en actiu. En els primers anys van comptar amb la col·laboració activa de la regidora de Cultura, Concepció Navarrete que, curiosament, també acabaria sent la primera presidenta de l’entitat fins al 2009.

Poc temps més tard l’escola es va traslladar a un local del carrer Joan Prim que van haver d’abandonar el 1996 per establir-se, ja de manera definitiva, a l’actual edifici del carrer de Corró. La mudança els va permetre inaugurar el 2000 una sala d’exposicions permanent, dedicada exclusivament a la fotografia, l’Aire F. De seguida es van establir col·laboracions amb el Museu, l’Associació Cultural i altres entitats de la ciutat per anar bastint el vessant cultural que sempre ha caracteritzat al projecte, amb viatges pels alumnes, sessions de cinema, xerrades i altres activitats.

Entre els anys 2012 i 2013 José Antonio Sánchez va haver de fer un pas al costat per motius de salut i va ocupar la direcció la seva dona, Flora Mañes, vinculada al centre des de fa 32 anys, sempre en tasques administratives i de gestió. Sánchez va morir l’any passat i l’aniversari és també un volgut record a la seva figura i un incentiu per reprendre la plena activitat cultural al centre, després del parèntesi pandèmic, amb nous viatges i exposicions i l’edició d’una revista interna.

En aquests 40 anys s’hi han matriculat pares i fills i "diferents parelles han fet coneixença i s’han acabat casant". Segons Mañes, el que més ha canviat són les necessitats de la societat. “Abans la gent adoptava un compromís de curs a llarg termini, d’octubre a juny, i no hi havia una pressa d’aprendre l’idioma. Ara ens trobem amb persones que tenen una urgència professional o d’un altre tipus i necessiten fer classes intensives durant uns mesos. Això resulta més difícil, a l’hora d’organitzar i de gestionar”, relata la directora sobre els canvis.

Els actes de commemoració de l’aniversari es complementaran amb l’exposició itinerant Femmes en résistance del fotoperiodista francès Pierre-Yves Ginet. La festa d’aniversari (20 h) inclourà la projecció d’un vídeo commemoratiu i comptarà amb la presència del cònsol general de França, la responsable de cooperació lingüística de l’ambaixada francesa i el director de l’Institut Francès de Barcelona.

Edicions locals