El forn de pa ecològic 1904, premiat com una de les 100 millors fleques de l'Estat

Reconeixement del sector de forns i pastisseries al pa de pagès de l'establiment, elaborat de manera artesana

Economia

El forner Ernest Casi després de rebre el guardó Estrella de la fleca a la Fira de València
El forner Ernest Casi després de rebre el guardó Estrella de la fleca a la Fira de València

1904, forn de pa ecològic, situat al número 82 del carrer Joan Prim, ha estat premiat a la Ruta del Bon Pa 2022 amb el guardó de l'Estrella de la fleca, un reconeixement que el situen entre els 100 millors forns de pa de tot l'Estat. Enguany, més de 1.500 forners de tot l'Estat han participat en la cinquena edició d'aquesta ruta, organitzada per Panàtics i Pa de Qualitat, que cada any té més implicació per part del sector.

El forn 1904, i concretament el forner Ernest Casi, ha rebut aquesta distinció en superar amb bona nota els tasts anònims que s'han anat fent durant tot l'any als forns de pa de l'Estat que han participat en el certamen.

Els seus impulsors, Eduard Verdaguer i Albert Craus, destacaven en la gala de lliurament de premis, dilluns a València, els criteris que utilitza el jurat durant les degustacions per seleccionar les fleques que acaben formant part de la ruta cada any, així com les elaboracions mereixedores del premi, que, entre altres requisits, havien de ser pans de pagès d'entre 800 i 900 grams, elaborats exclusivament amb aigua, sal, llevat o massa mare i farina de blat comú, ja fos refinada o mòlta a la pedra. Opcionalment, també es podia fer servir farina de sègol o espelta, entre un 5% i 20% com a màxim.

L'objectiu dels reconeixements és "revalorar l'ofici de forner" i també "posar en relleu la gran qualitat del pa artesà que s'elabora arreu gràcies a professionals que cada dia incorporen noves tendències i utilitzen llargues fermentacions i massa mare per aconseguir productes de gran qualitat".

En el cas del forn 1904, l'elaboració artesana i ecològica, els ingredients de proximitat, la massa mare i els productes ecològics i sense refinar que utilitzen, a més de la cocció en forn de sola, l'han situat entre els 100 millors professionals de l'Estat. "Ens sentim molt afortunats de poder apropar l'artesania ecològica a un esdeveniment amb aquest impacte, i molt agraïts a tota la clientela que dia a dia ens ajudeu a millorar el nostre pa", apunten els responsables del forn granollerí.

Edicions locals