Una jornada sencera per viure el sentiment 'friqui' amb tota intensitat

Una aliança d'entitats del món del comerç i de la cultura proposen una jornada lúdica entorn de les aficions i les subcultures

Cultura

La imatge del Granollers Zona Friqui, dissenyant per frane.los
La imatge del Granollers Zona Friqui, dissenyant per frane.los

Els organitzadors del festival Fantàstik, l’associació de comerciants Del Rec al Roc i la llibreria La Gralla s’han aliat per fer de Granollers la capital del friquisme, dissabte. Els fanàtics de la ciència-ficció, la fantasia, el terror, el còmic –en format literari, cinematogràfic o de jocs de taula i de rol– trobaran un paradís d’entreteniment al Granollers Zona Friqui, una iniciativa de dinamització comercial i cultural inèdita a la ciutat i dirigida a un segment de públic molt específic. Els responsables donen la benvinguda a tothom, vingui disfressat o no, i expliquen que “volem donar suport a aquesta subcultura, donar-li visibilitat i fer de Granollers una ciutat diferent i divertida per una jornada”.

Durant tot el dissabte la Gralla serà l’epicentre, tot i que el programa d’activitats s’estendrà per l’illa de vianants. Al matí s’obriran la zona de Softcombat amb Hijos de la Ira a la plaça Folch i Torres i l'espai de l’Associació de Quidditch de Catalunya a la plaça de l'Església (11 h). El quidditch és un esport fictici –amb posterioritat adaptat a la vida real– que apareix al món màgic de Harry Potter. Al Gra, HP Fans Barcelona dinamitzarà tallers perquè tothom qui ho vulgui pugui crear-se les seves varetes màgiques (12.30 i 19 h) o les ulleres del personatge Luna Lovegood (11 i 17.30 h). Paula Arànega impartirà al Gra un taller d'introducció al dibuix de personatges de manga (17 h) i l’Escola Iboix organitzarà el taller Aprèn a dibuixar amb iPad (18.30 h).

La Porxada serà l’espai de la música i de la dansa. El Ballet Kawaii Figueres farà una coreografia sobre temes d'anime (11.20 h) i el Jove Projecte Orquestral oferirà un concert amb un repertori de versions de bandes sonores molt populars (12.30 h). A la tarda sonaran les notes dels millors temes d'anime amb un concert de piano amb dinàmica Kahoot a càrrec del teclista Víctor Martínez (17.30 h) i @baby_yoda_diaries dinamitzarà un concurs de cosplay (19 h). A La Gralla es concentraran les activitats literàries, com la taula rodona sobre la literatura de gènere en català que mantindran representants de les editorials Chronos, Mai Més, Spécula, Edicions SECC i Obscura (12 h).

La Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia aprofitarà l’avinentesa per celebrar a Granollers la 55a edició de les Ter-Cat, les Tertúlies Catalanes de Ciència-Ficció, amb un dinar al restaurant el Mirallet (14 h). També festejarà els 15 anys i d’aquesta iniciativa amb la presentació a la Gralla dels llibres L'hereu de la mort d’Albert Font, L'androide que podia estimar de Sònia Boj, Mare d’Isabel del Río i el títol col·lectiu Arcana Sectarium i una celebració amb pastís i regada amb cava (17 h). Un parell d’hores més tard es farà una nova taula rodona, Com divulgar la literatura de gèneres fantàstics al segle XXI, amb la participació de Miquel Codony i Tatiana Dunyó (Biblionauta), Karen Madrid (Quimèric), Raül Maigí (Rades Grises) i Eloi Puig (Biblioteca del Kraken) (19 h).

En paral·lel, es desplegaran més d’una vintena de paradetes al carrer, dividides en dues categories: artistes i artesans i botiguers locals i vinguts de fora. Entre aquesta oferta es podran trobar llibres i còmics, il·lustracions i pòsters, jocs, productes i marxandatge de manga i anime, videojocs, roba i accessoris i productes per a cosplays, llaminadures i productes d'alimentació i altres curiositats, com figures artesanals fetes amb porcellana freda o argila polimèrica i articles de costura creativa i ganxet.

Col·laboracions i solidaritat

La iniciativa comptarà amb la participació de nou associacions de l’estat –com els clubs dedicats a Star Trek, Harry Potter o el Doctor Who i Star Props, que realitza esdeveniments de l’univers Star Wars– i la col·laboració d’una quinzena d’editorials, programes de ràdio, portals d’internet i blogs especialitzats.

A més, el Granollers Zona Friqui també tindrà un vessant solidari. Les associacions aplegades a la Porxada disposaran de guardioles i tómboles per recaptar fons per fer possible els projectes de la Fundació Kalilu Jammeh, una ONG que vetlla per l’educació per als orfes i agricultura a Gàmbia. Tota la informació sobre la jornada està disponible al web.

Edicions locals