Combatre les violències masclistes, sexuals i LGBTI-fòbiques des del món educatiu

Joves de 4t d'ESO de quatre instituts i els integrants de l'Arrel dissenyen una campanya per sensibilitzar els joves

Societat

Un moment del treball dels joves en la creació de l'stop-motion   I   Foto: El Far Cooperatiu
Un moment del treball dels joves en la creació de l'stop-motion I Foto: El Far Cooperatiu

Amb motiu del 25-N, Dia internacional contra les violències masclistes, i en el marc de les activitats que s'han programat per commemorar aquesta jornada, aquest divendres s'ha presentat al TAG el projecte de detecció i prevenció de les violències masclistes i sexuals als centres educatius de secundària. El projecte s'ha materialitzat en la campanya Des del món educatiu actuem vers les violències masclistes i sexuals, i és el resultat del treball fet els darrers mesos amb alumnat de 4t d'ESO de quatre centres educatius de la ciutat –Educem, EMT, Antoni Cumella i Carles Vallbona– i també amb l'Arrel- Fòrum de les Adolescències.

La proposta de fer aquesta campanya va sorgir, justament, de l'Arrel, i es va decidir que els joves no només en serien els destinataris, sinó també els autors. Per impulsar la campanya, la cooperativa L'Esberla i El Far Cooperatiu han dinamitzat formacions tant al professorat de secundària com als mateixos alumnes per tal que puguin detectar i prevenir violències masclistes, sexuals o LGBTI-fòbiques en l'àmbit educatiu.

"Vam dedicar una jornada a parlar sobre nosaltres, sobre com som i quines són les nostres inseguretats. A partir d'aquí, i per grups, tothom va pensar frases que expliquessin com és estimar-se bé", explicaven Noor Aoulad i Abril Arànega, membres del fòrum l'Arrel. Entre d'altres, frases com "A Granollers ens estimem... lliurement", o "per sentir-nos bé", o "respectant cossos i opinions".  Totes aquestes frases s'han convertit en cartells que es distribuiran per les xarxes socials i per la ciutat, i també s'ha editat una stop-motion amb tots els cartells creats.

A més, els cartells acaben indicant el telèfon del Servei d'Igualtat (93 842 67 14) per posar-s'hi en contacte en cas de detectar algun possible cas de violència masclista o sexual. "L'objectiu és que els joves també coneguin de primera mà els serveis que existeixen en aquest àmbit", deien les coordinadores de la iniciativa.

Estimar com es vulgui

En la presentació del projecte, l'alcaldessa, Alba Barnusell, afirmava que "tots i totes volem una societat sense violències masclistes, sexuals i LGBTI-fòbiques, en què tothom pugui viure en plena llibertat i estimar com vulgui i qui vulgui". En aquest sentit, recordava als joves de 4t d'ESO dels instituts granollerins que "vosaltres sou el present i el futur, la clau per fer una millor ciutat i una millor societat".

També les integrants de l'Arrel reforçaven aquesta idea: "No hi ha una manera concreta d'estimar; hi ha moltes maneres de fer-ho, i sempre s'ha de fer de manera que un se senti còmode i basant-se en el respecte, no com t'han dit que s'ha de fer", deien.

Al final de l'acte, Isa Duque (@lapsicowoman), llicenciada en Psicologia, màster en Sexologia i teràpia a sexual i de gènere, terapeuta sistèmica familiar, va oferir als joves de 4t d'ESO l'espectacle Otras formas de vivir el amor son posibles.

Edicions locals