Marina Miralles guanya el 27è Premi de poesia Màrius Torres

'Llavors' tracta sobre el pas del temps que "juga amb la doble lectura fonètica del títol"

Cultura

La granollerina Marina Miralles, guanyadora del Premi de poesia Màrius Torres, amb Josep Maria Sala-Valldaura que ha guanyat el premi d'assaig Josep Vallverdú
La granollerina Marina Miralles, guanyadora del Premi de poesia Màrius Torres, amb Josep Maria Sala-Valldaura que ha guanyat el premi d'assaig Josep Vallverdú | Laura Cortés / ACN

El 27è Premi de poesia Màrius Torres ha estat per a Marina Miralles Mestre (Granollers, 1992) amb Llavors, que versa sobre el pas del temps, "amb una primera part més fosca i una segona més esperançadora i que juga amb la doble lectura fonètica del títol, com a adverbi temporal i com a substantiu", explica l'autora.

Marina Miralles és llicenciada en filologia catalana i pianista, i dedica la seva activitat professional tant als serveis editorials –com a editora i correctora lingüística– com als musicals –és compositora de cançons i toca al grup Bucòlic–. Escriu poesia des dels 16 anys i va publicar el seu primer poemari el 2020 amb La sort de Sísif, editat per Gregal. Precisament aquell any va ser la pregonera del Sant Jordi a Granollers. L'any 2018 es va estrenar en el món editorial amb Magnòlia, una novel·la que és una excepció en la trajectòria de Miralles.

Miralles Mestre ha explicat que el poemari versa sobre el pas del temps, amb una primera part més centrada en la por a fer-se gran i la pèrdua i una segona de lluita, d'avançar, d'arrels, que es pot llegir també en clau política perquè el va escriure arran de l'1 octubre de 2017 i sobretot de la sentència del procés del 2019. "Va ser una temporada que va remoure molt i em va portar a escriure molt. I molts poemes són fruit d'aquesta època", confessa.

Els guanyadors dels premis literaris que convoca l'Ajuntament de Lleida s'han anunciat aquest divendres al Saló de Sessions de la Paeria i els premis es lliuraran aquest vespre a la Seu Vella de Lleida. Josep Maria Sala-Valldaura (Gironella, 1947) ha guanyat el 39è Premi d'assaig Josep Vallverdú amb La serp i la poma: al voltant del llenguatge poètic.

Entre els premiats amb el Màrius Torres, hi ha els també vallesans Jordi Julià, a la segona edició, i Eva Baltasar, el 2010.

Enguany s'han presentat al premi d'assaig Josep Vallverdú 23 originals i al de poesia Màrius Torres 44. Cadascun dels guardons té un premi de 9.000 euros i amb ells, tant la Paeria com la Diputació de Lleida, a través de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), pretenen impulsar la creació dels autors i propiciar la publicació de l'obra, a través de l'editorial lleidatana Pagès editors.

Edicions locals