Protocol per prevenir i abordar les violències sexuals en les instal·lacions esportives

El document ajuda a detectar situacions lleus de violència masclista o sexual en l'àmbit esportiu i acompanya les entitats en l'abordatge de possibles casos

Societat, Esports

Sánchez, Barnusell i Ferrer, aquest dimarts a la sala de plens
Sánchez, Barnusell i Ferrer, aquest dimarts a la sala de plens

Coincidint amb la commemoració del 25-N, Dia internacional contra les violències masclistes, aquest dimarts s'ha presentat a l'Ajuntament el protocol de prevenció i abordatge de les violències sexuals en les instal·lacions esportives municipals, fruit del treball conjunt dels serveis d'Esports i d'Igualtat amb clubs i entitats esportives de la ciutat en el marc del projecte Igualtat en l’Esport, amb l'objectiu de vetllar per la igualtat entre homes i dones i lluitar contra totes les formes de violència masclista.

El projecte Igualtat en l'Esport, iniciat el 2020, té per objectiu "avançar cap a les relacions més justes entre homes i dones i fomentar la participació de les noies en activitats esportives", explicava la regidora d'Igualtat, M. del Mar Sánchez. En aquest sentit, el projecte aborda aspectes com l'equitat en la distribució dels recursos; la comunicació no sexista; la promoció de la participació de nenes, noies i dones; la paritat als equips tècnics; la paritat a les juntes directives; la discriminació de gènere i l'assetjament sexual; el reconeixement i els referents femenins; i el treball sobre els rols i estereotips de gènere.

A partir d'aquí s'ha elaborat un protocol que ajudi a detectar situacions lleus de violència masclista i que estableixi com cal actuar en cada cas. "No ens n'adonem, però encara tenim incorporats molts hàbits i comportaments masclistes sobre els quals hem d'incidir", deia el regidor d'Esports, Álvaro Ferrer. "Per això hem elaborat un protocol que facilita l'atenció a les persones afectades i acompanya les entitats".

Model per a les entitats

Aquest document, alhora, pot servir de model pel protocol propi que han de tenir les entitats esportives d'acord amb la legislació actual, per evitar tota mena de violències i d'assetjaments a infants i joves. "El protocol té una funció preventiva molt important, i per això és clau que el coneguin tots els tècnics i responsables de les entitats", deia Ferrer, qui també apuntava l'aposta de l'Ajuntament i les entitats per "la sensibilització i la formació, de manera que no calgui aplicar el protocol en cap cas".

Per promocionar aquesta feina, les àrees d'Esports i Igualtat també han editat un vídeo en què dones esportistes referents a la ciutat alerten de situacions de violència masclista o sexual en l'esport. El vídeo es farà públic el 25-N i es distribuirà per les xarxes socials. D'altra banda, entitats com el BMG també presentaran aquesta setmana els propis protocols d'actuació per aconseguir activitats esportives lliures de violències masclistes i per prevenir i abordar possibles situacions d'assetjament.

Edicions locals