El millor curt en català del festival Fantàstik Granollers cau al Vallès Oriental

El realitzador Víctor Català, de Sant Fost, convenç al jurat amb 'La masia'

Cultura

Una imatge del curtmetratge 'La masia', de Víctor Català
Una imatge del curtmetratge 'La masia', de Víctor Català

L’11a edició del festival Fantàstik Granollers, celebrat aquest cap de setmana al Cinema Edison, ja té guanyadors. L’acte de lliurament de premis es va celebrar dissabte a la nit i el guardó al millor curtmetratge –amb una dotació de 1.000 euros, aportats pel Mercat Audiovisual de Catalunya (MAC)– ha recaigut en Pisanka, escrit, dirigit i produït pel cineasta valencià Jorge Yúdice, “per aconseguir la màxima tensió amb molt pocs ingredients”.

El jurat també ha atorgat quatre premis més. El de millor direcció per a Daniel Padró per Psicario; el de millor interpretació per Marta Bayarri i Betsy Túrnez, ex aequo, per Pisanka, i el de millors efectes especials per a Luna de Daniel M. Caneiro, qui va agrair la tasca del seu equip en un treball “fet amb molt d’amor, amb molta dedicació i molt de temps”. El vot popular va anar a parar a For Pete’s Sake! de l’actor, cineasta i escriptor hispano-britànic Gerald B. Fillmore.

Enguany, com a novetat, s’ha creat una nova categoria, la del millor curtmetratge en català. El premi s’ha quedat a la comarca, ja que ha distingit al realitzador i director de fotografia Víctor Català, de Sant Fost de Campsentelles, per La masia. En rebre el guardó ha explicat que és un incondicional del festival “pràcticament des del seu inici. M’agrada venir, és un festival collonut i veure’l créixer i tenir avui la sala plena és un orgull”.

En la seva peça la jove Helga passa uns dies amb els seus avis, a qui fa anys que no veu, dos vells sinistres que viuen en una enorme masia perduda enmig del no-res. La veterana actriu Mont Plans interpreta el paper femení.

També com a novetat s’ha estrenat un jurat jove, integrat per cinc estudiants i actors granollerins, que han atorgat un premi al millor curtmetratge. Segons el seu criteri, el vencedor ha estat Phlegm, del suís Jan-David Bolt, “per la bona execució en un temps tan limitat –només sis minuts– i pel subtext del missatge que planteja el curt”.

Edicions locals