Associació REIR: 15 anys dedicats al treball social

Serà divendres a les 19.30 h a la Sala Tarafa, on es posarà en valor la feina dels professionals i voluntaris que col·laboren amb l'entitat

Societat

L'entitat dona servei actualment a unes 2.800 persones de Vallès Oriental i Osona  I  Foto: REIR
L'entitat dona servei actualment a unes 2.800 persones de Vallès Oriental i Osona I Foto: REIR

L'estiu de 2007 es va constituir l'associació REIR (Recursos Educatius per a la Infància en Risc), una entitat sense ànim de lucre formada per un grup de professionals de l'àmbit de l'educació social i el tercer sector per defensar el dret a l'alimentació, l'educació, el lleure i un entorn residencial saludable per als infants. Des de Granollers, aquesta entitat dona servei al Vallès Oriental i Osona i, en aquests 15 anys, ha aconseguit tirar endavant un munt de projectes residencials, socioeducatius i participatius a una trentena de municipis.

L'entitat va començar amb un projecte d'atenció a la infància en risc d'exclusió a la Roca del Vallès, però "aviat ens vam adonar que per reduir els nivells d'exclusió calia treballar als domicilis, capacitar les famílies per garantir els drets dels infants", explica el director de l'entitat, Dani Julià. A poc a poc, l'associació es va anar estenent pel Vallès Oriental i Osona, així com obrint-se a col·lectius diferents més enllà de la infància: joves, dones, homes i gent gran. "No n'hi ha prou amb fer un reforç escolar a l'infant o adolescent, o fer accions de protecció i lleure, si no s'aborden altres problemàtiques del seu nucli familiar", insisteix Julià. "Cal incidir també en l'educació i la formació d'adults per aconseguir la inclusió social que perseguim".

Pel que fa al treball en famílies, REIR aposta per un model integral. A més de ser el referent a la comarca en el servei d'orientació i atenció a famílies, coordina al Vallès Oriental el programa Caixa ProInfància de l'Obra Social de La Caixa, una iniciativa adreçada a infants i adolescents d'entre 0 i 16 anys, i a famílies en situació de pobresa i vulnerabilitat social. En aquest programa es promouen grups de reforç de lectoescriptura, reforç educatiu per a alumnes de primària i de secundària, tècniques d'estudi, psicoteràpies individuals i familiars, i xecs alimentaris per a famílies amb nadons, entre d'altres. "Hi ha una confiança pública i privada cap a la nostra entitat, ens hem guanyat el respecte professional i d'altres entitats del tercer sector", diu Julià.

A banda, REIR també gestiona projectes participatius, com espais de joves i consells d'infants, i també de caràcter residencial, com els dos centres residencials d'acció educativa (CRAE) de Santa Agnès i La Vinya –ambdós a Santa Agnès de Malanyanes–, fundats el 2007 i 2010 respectivament. La seva funció és servir de centre residencial temporal, de caràcter obert i d'inserció social mixta, per atendre menors amb un medi familiar inexistent, deteriorat o en greu dificultat, possibilitar el retorn a una llar i facilitar els recursos per a una autonomia personal i preparar-los per a l'etapa adulta.

Altres projectes en què treballa l'entitat són d'àmbit social, amb implicació de voluntariat per sensibilitzar sobre la realitat de la infància en risc d'exclusió social; d'alimentació, com els àpats del migdia per a adolescents; de lleure, per a nens i nenes en situació de vulnerabilitat, i de formació d'adults, per acompanyar persones en la inclusió laboral i social.

Un creixement constant

Si el primer equip era de 10 educadors per a 12 infants, actualment a REIR hi ha 110 professionals per atendre unes 2.800 persones. Aquest augment és motiu d'orgull per als responsables de l'entitat, però alhora alerten que "si creixem és perquè malauradament hi ha molta necessitat social i molts espais per cobrir". Alhora, l'entitat –avui constituïda en fundació– també ha estat pionera en diverses accions dins del tercer sector.

Per exemple, va ser la primera entitat social de Catalunya especialitzada en consell d'infants, i també va ser la primera a abordar la bretxa digital amb l'esclat de la pandèmia. "Els nostres educadors són al carrer, i de seguida detecten i coneixen les necessitats que hi ha", diu Julià. En aquest sentit, el director de l'entitat apunta també que actualment vivim un "moment social complicat", en què "tot canvia molt de pressa", i fa una crida a la societat a aprendre dels errors del passat. "No es tracta de pal·liar la crisi a curt termini, sinó aprendre d'aquesta crisi per evitar tornar a caure en la mateixa situació més endavant".

Festa d'aniversari

Per celebrar el 15è aniversari, REIR ha convocat un acte de celebració a la Sala Tarafa aquest divendres (19.30 h), en què ha convidat representants dels 29 municipis del Vallès Oriental i Osona on treballa, a més de socis, voluntaris i treballadors. També hi haurà alguns dels infants que al llarg de tots aquests anys han passat pels seus recursos i amb els quals l'entitat ha mantingut contacte. "La idea és agrair a tothom la feina de tots aquests anys", diu Julià.

Edicions locals